Marjo Hoedemaker Elephant FoundationMarjo Hoedemaker Elephant Foundation. Dierentuinen zetten zich in om de voortplanting van olifanten te stimuleren. Het fokprogramma, dat daarvoor in Europa bestaat (EEP), verloopt langzaam maar zeker steeds beter. Ieder jaar worden er in Europese dierentuinen olifantenkalfjes geboren, zeker in Nederland. Dat was 10 tot 15 jaar geleden nog ondenkbaar.
Zo wordt deze bijzondere reus een beetje geholpen, als aanvulling op de absolute noodzaak om hen vooral in het wild, in onder meer India, Thailand, Indonesië en Myanmar te beschermen. De Marjo Hoedemaker Elephant Foundation werkt nauw samen met de Stichting Dierentuinen Helpen. Deze stichting is opgericht door de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) met het doel projecten op locatie in het buitenland van de Nederlandse dierentuinen te stimuleren en coördineren.

De stichting Marjo Hoedemaker Elephant Foundation zet zich in voor de olifanten op het eiland Sri Lanka, in het gebied rondom het wildreservaat Uda Walawe. Dit gebeurt onder andere door te investeren in de locale bevolking en goodwill te kweken voor de olifanten populatie.

doneren kan op bankrekening NL17 ABNA 0597 9895 40 t.a.v. Marjo Hoedemaker Elephant Foundation

Marjo Hoedemaker Elephant Foundation

De afgelopen jaren zijn de volgende activiteiten en projecten door Marjo Hoedemaker Elephant Foundation gerealiseerd.

* De Projectbus

De locale projectmedewerkers zijn de trotse eigenaar geworden van een prachtig nieuw busje! Deze nieuwe bus was broodnodig voor de uitvoering van de School Awareness Programmes. Met de projectbus bezoeken de projectmedewerkers scholen in gebieden waar zogeheten human-elephant-conflicts plaatsvinden. In de afgelopen 2 jaar zijn al meer dan 300 scholen bezocht. Het doel hiervan is kinderen te vertellen over olifanten en hun leefgewoonten en om ze bewust te maken van het belang van natuurbehoud en een goede relatie tussen mens en dier. Het combineert de leuzen ‘een beter milieu begint bij jezelf’ en ‘kinderen hebben de toekomst’!

* Een brug voor ‘Thaligamayaya’

In januari 2005 is een brug aangelegd voor de Thaligamayaya dorpsgemeenschap. Vóór de komst van deze brug konden de kinderen tijdens het regenseizoen niet naar hun scholen gaan. Ook konden de bewoners tijdens het regenseizoen niet naar de markten om hun spullen te verkopen. Zelfs een doktersbezoek was tijdens dit regenseizoen niet mogelijk als je aan de ‘verkeerde kant’ van de rivier woonde!

* Het community center

Er wachtte Marjo en zijn vrouw Liesbeth tijdens hun bezoek aan Sri Lanka in juni 2013 een warm welkom met bloemen en een toespraak in het gemeenschapshuis. Eind 2006 is de fundering gelegd voor een nieuw dorpshuis. Het dorpshuis gaat onder meer dienst doen als trouwlocatie en als leslocatie voor cursussen en trainingen om inkomensgenererende activiteiten te ontplooien, zowel binnen als buiten de dorpsgemeenschap. Het enthousiasme en de dankbaarheid van de inwoners van het dorp is enorm. De mensen, gewend als ze waren aan hun plek met houten palen en plastic muren, vroegen zich bij het zien van de bouwtekeningen hardop af of het niet te groot zou worden.

* Elektrische afrastering

Marjo Hoedemaker Elephant FoundationOp 8 augustus 2011 werd in aanwezigheid van Marjo en Liesbeth een plaquette onthuld vanwege de aanleg van een elektrische afrastering. Plaatselijke boeren ondervinden veel schade aan hun gewassen door loslopende olifanten. Het is geen uitzondering dat de boeren hun belagers afschieten. De omheining is aangelegd om deze human-elephant-conflicten te verminderen.

Samen met de schoolbus, die ingezet wordt om op scholen bij kinderen het bewustzijn aan te wakkeren om op goede voet te blijven staan met olifanten en andere dieren uit hun eigen omgeving, is de afrastering een efficiënte oplossing voor de conflicten tussen de boeren en de olifanten.


Er wordt op deze manier in Sri Lanka voortdurend creatief gesleuteld aan de human-elephant-conflicts.

Ondertussen wordt er gewerkt aan een documentaire over het Human-elephant-conflict op Sri Lanka.
PLUK MEDIA houdt zich op locatie bezig met de productie van deze documentaire. Marjo speelt een rol bij de presentatie van het onderwerp. Ter zijner tijd zal er via PLUK MEDIA meer informatie over de documentaire van het Human-elephant-conflict, zoals dit op Sri Lanka speelt, verschijnen. Meer informatie over de Marjo HoedemakerElephant Foundation op Goede Doelen Independer.nl.

In het kader van hulp aan de Aziatische olifant ondersteunt MHEF Bring The Elephant Home.

 Bring the Elephant Home banner 728 * 90