EAZA

European Association of Zoos and AquariaEAZA, the European Association of Zoos and Aquaria, representeert en verbindt 345 instellingen en organisaties in 41 landen.

Opgericht in 1992, is het de opdracht en missie van EAZA om de samenwerking tussen Europese dierentuin- en aquarium gemeenschap te bevorderen op gebied van educatie, voorlichting, onderzoek en conservatie, behoud en bescherming.

In 2008 is Marjo door de EAZA gevraagd enkele mentorschappen voor diverse Europese dierentuinen op zich te nemen. Zij opdracht is om als internationaal inspecteur namens de EAZA na te gaan of dierentuinen nog aan de gestelde eisen voldoen om lid te mogen blijven van de Europese dierentuin gemeenschap. Voorts is Marjo adviseur voor een aantal stamboeken, EEP’s, die door EAZA beheerd worden.

logo EEP neushoorn met jong

Een EEP, European Endangered Species Programme, is een fokprogramma voor bedreigde diersoorten. Een dergelijk programma wordt vrijwel in elke grote Europese dierentuin toegepast.

Doel van de EEP’s is de dierensoorten in dierentuinen levensvatbaar houden, zodat dat dierentuinen hun dieren niet zonder meer meer uit het wild hoeven te halen, zeker niet als het bedreigde diersoorten zijn. Het overgrote deel van de zoogdieren is thans in de dierentuin geboren. Naast het kunnen laten zien van dieren in een dierentuin, is één van de speerpunten van de EEP’s ook het terugplaatsen van bedreigde diersoorten in de natuur.

Het initiatief tot de EEP’s is genomen in 1985, toen verschillende Europese dierentuinen startten met het opzetten van fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten. In de rechter side bar onder ‘Categoriën’ bij het kopje ‘EAZA’ verhaalt Marjo over de reizen naar diverse landen en zijn ervaringen in de plaatselijke dierentuinen, die hij, als mentor en adviseur voor EAZA, in opdracht van de Europese dierentuinorganisatie, bezocht heeft.