Columns

Marjo IMG_9981b1-241x300Sinds 2005 heeft Marjo meer dan 400 columns voor het Algemeen Dagblad geschreven.

De columns verschijnen wekelijks in het AD, daarnaast op de site van het dierenpark en in het interne dierenparkkrantje, dat beschikbaar is voor vrienden van het dierenpark en het parkpersoneel.

Vanaf nu zijn de columns, die wekelijks verschijnen, ook op deze site te lezen.

In de rechter side bar staan onder ‘Nieuwe berichten’ de 10 laatste columns.
Voor oudere verhalen – in archief – klikt u onder ‘Categorieën’ in de rechter side bar op Columns.

In zijn columns beschrijft Marjo zijn belevenissen met dieren en allerlei wederwaardigheden in en om het park. Aanvankelijk gingen de colums alleen over de dieren en de zorg binnen Dierenpark Amersfoort zelf. De laatste tijd gaan ze ook over bos Birkhoven, waar het park deel van uitmaakt.

Soms zijn het reisverslagen, meestal met ’n persoonlijke kijk op de plaatselijke situatie, maar het gaat altijd over dieren.
Marjo is voor de EAZA, Europese Associatie voor Dierentuinen en Aquaria, onbezoldigd mentor van verschillende Europese dierentuinen, die hij dan ook regelmatig bezoekt en voor WereldContact af en toe vrijwillig dieren-reis begeleider.

Vanwege zijn jarenlange praktische ervaring en zijn niet aflatende interesse voor het wel en wee van dieren en belangstelling voor de verhouding tussen mens en dier is hij, als autodidact, deskundig op een breed terrein.
Hij legt ‘soepel’ onverwachte en interessante verbanden tussen de dierenwereld en de menselijke situatie, waarbij hij zijn dierenverhalen lardeert met grappige anekdotes uit zijn jarenlange praktijkervaring.
Door zijn vlotte babbel is hij links en rechts een veelgevraagd spreker geworden, onder meer bij Speakers Academie.

Ook in tv-land hebben ze Marjo weten te vinden.

Marjo bij Knevel en Van de Brink op dinsdag 7 juni 2011.

Olifanten zijn bijna net zo sociaal als mensen. Ze kennen medelijden, helpen elkaar bij moeilijkheden en gebruiken lichaamstaal om te communiceren. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek waarin olifanten in Afrika 35 jaar lang zijn bestudeerd. Marjo Hoedemaker kent het gedrag van olifanten als geen ander, want hij werkt liefst 50 jaar met deze beesten in Dierenpark Amersfoort.

Marjo bij Pauw en Witteman

Vanwege zijn jarenlange ervaring met olifanten werd Marjo op 28 november 2012 uitgenodigd in de talkshow Jeroen Pauw en Paul Witteman. Hij wordt geïnterviewd als landelijke expert op het gebied van olifanten over het overlijden van de grootmoeder van de groep olifanten in Dierenpark Emmen. Marjo legt uit dat het wegvallen van de leider van de kudde gevolgen heeft voor de sociale homogeniteit binnen de olifantengroep.

Het filmpje is een opname van de hele talkshow en duurt ongeveer drie kwartier. Wanneer je alleen Marjo aan het woord wilt horen schuif dan de stop van de tijdsbalk onder het filmpje naar 16.43. Tot aan 27.45 krijgt Marjo de tijd om zijn verhaal te doen. Hij maakt daar uitbundig en enthousiast gebruik van.