Krugerpark site populair met 1 miljoen bezoeken
In de ochtend van 26 januari 2017 stond de teller van de Kruger/Afrika/Wildlife-site ineens op 1.000.057 bezoeken. Krugerpark-Afrika-Wildlife.nl heeft in haar relatief korte bestaan van vijf jaar tijd nu meer dan 1.000.000 bezoeken gehad. Dat betekent ruim 16.000 per maand, bijna 4.000 per week en ruim 500 per dag. Een ode aan het Krugerpark met een verwijzing naar Paul Kruger lijkt dan ook op zijn plaats. Tevens willen wij kijken of er voldoende belangstelling is om aan deze 1-miljoen-mijlpaal een ‘Krugerpark natuurreis 2018‘ te koppelen onder het motto: Ode aan het Krugerpark. Klik voor meer informatie op Krugerpark natuurreis 2018.
Paul Kruger
Paul Kruger had de vooruitziende blik om een enorm gebied in Zuid-Afrika te reserveren voor de schitterende natuur van dat land. Als natuurbeschermer verbood hij in 1898 de jacht tussen de Sabie- en Krokodilrivier. Het gebied werd op 26 maart van dat jaar geproclameerd als de Sabiewildtuin. Met de Boerenoorlog raakte dit project bijna in de vergetelheid. In 1926 werd het echter nieuw leven ingeblazen en het staat nu bekend als het Nationaal park Kruger. Stephanus Johannes Paulus Kruger, geboren op 10 oktober 1825 in Bulhoek (Britse Kaapkolonie) en overleden te Clarens (Zwitserland) op 14 juli 1904 stond bekend als Oom Paul. Hij was de vijfde president van de Zuid-Afrikaansche Republiek (Transvaal). Kruger had een imponerend postuur, donkere ogen, zware basstem en was meestal gekleed in een donker pak met hoge hoed. Hij was een onverzettelijke traditionalist die niets moest hebben van het moderne (stads)leven. Hij bevond zich het liefst in de wildernis van Afrika. Kruger ontving weinig formeel onderwijs naast zijn streng Gereformeerde opvoeding; het enige boek dat hij ooit las was de Bijbel. Hij was zo trouw aan de Bijbel dat hij wereldreiziger Joshua Slocum niet geloofde, toen hij beweerde dat hij de aarde had rondgevaren; de aarde was volgens Kruger immers plat.
In 1883 werd hij zelfstandig president van Transvaal. In 1884 tekende hij de Conventie van Londen. Dit zette zijn problemen met de Conventie van Pretoria grotendeels recht. Ondertussen was zijn populariteit in de rest van Europa gestegen. Zijn bezoeken aan Nederland, België, Frankrijk, Spanje, en met name Duitsland waren een succes. In het laatstgenoemde land woonde hij een koninklijk banket met Wilhelm I bij en sprak hij langdurig met Otto von Bismarck. Kruger werd nog drie keer herkozen als president respectievelijk in 1888, 1893 en 1898.
Paul Kruger in Nederland
Kruger kwam op 22 november 1900 aan in Marseille, waar hij door een enthousiaste menigte ontvangen werd. Hij arriveerde op 6 december 1900 in Den Haag, waar hij de gast was van Wilhelmina der Nederlanden. Zij stuurde een aanbevelingsbrief voor hem naar de Duitse keizer Wilhelm II, maar die weigerde hem te ontvangen. De Boerenleider kreeg tijdens zijn verblijf in Nederland longontsteking en vestigde zich op medisch advies op de hooggelegen Trompenberg in Hilversum. Tot december 1901 huurde hij daar kamers in de villa Casa Cara aan de Jacobus Pennweg 14. Via Utrecht ging hij in 1902 voor een jaar naar Menton, maar in mei 1903 kwam hij terug naar Hilversum. Hij bewoonde de villa Djenna aan de Hoge Naarderweg 46, die later Krugerhuis zou worden genoemd. Van oktober 1903 tot maart 1904 was hij weer in Menton, en in mei 1904 verliet hij Hilversum voor een kuur in Clarens in Zwitserland, waar hij op 14 juli 1904 overleed. Hij werd eerst begraven in Den Haag op 26 juli 1904, maar later met toestemming van het Verenigd Koninkrijk overgebracht naar Zuid-Afrika, waar hij op 16 december 1904 werd herbegraven in de Heldenakker in Pretoria.
Krugerpark
Het Krugerpark is 380 km lang, 60 km breed en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 20.000 km². Ter vergelijking: Nederland heeft een oppervlakte van 41.543 km². Het park bevat 25 kampen, waarvan 12 grote kampen, zoals Skukuza, Lower Sabie en Satara. De grotere kampen hebben allemaal goed geoutilleerde restaurants, openbare was- en strijkgelegenheid en een zwembad. Alle kampen zijn omheind. Alleen in deze kampen, en op aangewezen plaatsen zoals picknickplaatsen als Tshokwane, is het toegestaan voor bezoekers om uit de auto te stappen. Er is een groot aantal van die picknickplaatsen, of ‘uitklimplekke’ op z’n Afrikaans, verspreid over het hele park. Daarnaast zijn er de zogenoemde ‘hides’, ‘verborgen hutten’ midden in de bush, waar bezoekers zich in alle rust kunnen terugtrekken om wildlife te observeren of fotograferen. Verschillende van die hides zijn uitgerust met accommodatie voor 8 tot 12 personen om te overnachten. Op de foto hiernaast is de Shipandane night hide afgebeeld met daarvoor de Tsendze rivier, die wemelt van de nijlpaarden en de krokodillen. Hier hebben Marjo en ik ooit een spannende nacht doorgebracht, met een olifant voor de deur! Vluchten kon niet meer …….
Naast de grootte is dit park ook bekend om de grote variatie aan diersoorten. Hiervan zijn de zogenaamde ‘Big Five‘ het meest bekend: de leeuw, de buffel, de luipaard, de neushoorn en de Afrikaanse olifant. Van deze laatste leeft in het Krugerpark de grootste populatie ter wereld. In 2003 telde het park 11.700 Afrikaanse olifanten. Naast deze vijf dieren zijn er ook nog vele andere, zoals de giraffe, het nijlpaard, de gnoe, de koedoe, de impala, de wilde hond, de zebra, de jachtluipaard, de hyena, de krokodillen, de bavianen en een grote diversiteit van ruim 500 vogelsoorten.
Krugerpark als reservaat
Het park grenst aan de oostkant aan buurland Mozambique en in het hoge noorden aan Zimbabwe. Hoog boven in het land ligt het park in een min of meer verlaten grensgebied. In deze uithoek van Zuid-Afrika is het niet eenvoudig om alle grensverkeer onder controle te houden. In het uiterste noorden wordt het drielandenpunt aan de rivier de Limpopo niet voor niets Crooks-corner genoemd, een ‘boevenhoekje’. Het is berucht vanwege de talrijke smokkelroutes, waarop geen snelheidscontroles gehouden worden. In deze regio vinden veel strooppartijen plaats vanwege ivoor en neushoorn-hoorn. Juist omdat het Krugerpark een reservaat is waar het wild beschermd wordt, is het voor stropers een paradijs waar veel te halen valt. Machtige buitenlandse misdaad-syndicaten kopen inlanders om en betalen enkele maandsalarissen voor het ivoor en de hoorn van neushoorns. Dat is een schijntje van wat het opbrengt op de zwarte markt. Er patrouilleren hier zwaar bewapende rangers die, met gevaar voor eigen leven, hard optreden tegen stropers en smokkelaars. Toch kan helaas niet alle criminaliteit altijd voorkomen worden. Het stropen van olifanten en neushoorns blijft tot op heden, ondanks alle voorzorgsmaatregelen en wetgeving, een hardnekkige bedreiging voor de wildlife stand in het Kruger reservaat.
ode aan huishoudelijk personeel en rangers
Het zijn de talloze lokale Zuid-Afrikaanse dames en heren, mooie mensen, die het de ( soms verwende ) buitenlandse gasten dagelijks weer naar de zin proberen te maken. Buitengewoon hartelijk met hun natuurlijke Afrikaanse gastvrijheid en vriendelijkheid onthalen zij steeds weer talloze safari-vakantiegangers uit de hele wereld. Zelf hebben zij een onvergelijkbare andere levensstandaard. Wat toeristen voor hun reis betalen is voor hen een jaarsalaris of meer. Vaak begrijpen ze ook niet waarom al die mensen iedere keer weer dit ‘gevaarlijke’ gebied komen bezoeken met al die ‘levensgevaarlijke’ wilde dieren. Maar het is hun land, hun trots en hun thuis. De deskundige inlandse gidsen weten de gasten iedere keer weer te verrassen met hun kennis van de natuur en liefde voor het reservaat in het land waar zij geboren en getogen zijn. Heel snel ontstaan er vriendschapsbanden en wanneer je hen een keer ontmoet hebt, zullen ze je altijd weer herinneren en herkennen, ook al is dat jaren later. ‘Waar ben je al die tijd geweest?’ is wat je dan te horen krijgt. Hartverwarmend. Wanneer je een kleinigheid of wat van je kleren achterlaat, dan kan het helemaal niet meer stuk.
Krugerpark reis 2018
Gezien de grote belangstelling voor onze Krugerpark-site kwamen Marjo en ik op het idee om de interesse naar een Krugerpark natuurreis – in het vroege voorjaar van 2018 – onder de blogvolgers te peilen. Marjo heeft al vaker voor reisorganisaties natuurreizen begeleid onder meer naar Zuid-Afrika en het Krugerpark. Daarenboven is hij een trouwe klant in het park. Hij heeft het reservaat al meer dan 30 keer in 20 jaar tijd bezocht, kent ieder weggetje en paadje en is met veel rangers en personeelsleden uit de huishoudelijke dienst bevriend geraakt. Samen hebben Marjo en ik het park verschillende keer bezocht en Marjo heeft gelijk: het is iedere keer anders.
De bedoeling is om te kijken of we voor januari/februari 2018 – dit is de zomerperiode op het zuidelijk halfrond – tenminste 12 personen kunnen vinden met een min of meer gelijke belangstelling voor een dergelijke reis. We zouden dan rond kunnen toeren met 2 afzonderlijke kleinere personenbusjes. Als suggestie stellen we voor om er 17 dagen voor uit te trekken. We hebben dan minstens 14 dagen om het park te bezoeken en/of dit af te wisselen met interessante uitstapjes in de omgeving. Afhankelijk van de verblijftijd en het comfort dat men daarbij wenst, zou dan rekening gehouden moeten worden met een reissom van tussen de € 2.000,00 en 3.000,00.Om te beginnen willen we de belangstelling voor een Krugerpark natuurreis 2018 polsen. Wie geïnteresseerd is, vragen, voorstellen of wensen heeft, kan dit kenbaar maken door te klikken op de volgende link: contactformulier voor de Krugerpark natuurreis 2018. We inventariseren dan de binnenkomende post en houden u op de hoogte van de mogelijkheden. En natuurlijk informeren wij u of het uiteindelijk ook resulteert in een Krugerpark reis 2018.
Tot slot nog een kleine indruk van wat u aan avonturen te wachten kan staan bij deze Krugerpark reis 2018 ……
Als voorproefje op een eventuele Krugerpark reis 2018 kunt u natuurlijk ook terugbladeren op de Kuger-site …
Inmiddels zijn de plannen voor onze bijzondere Krugerpark natuurreis uitgewerkt. Klik hier voor het volledige reisprogramma van de 13-daagse reis van 13 tot 25 maart 2018. Marjo, Marloes Buitendijk van Makor-reizen en ik hebben de koppen bij elkaar gestoken. We hebben naar ons idee een unieke reis samengesteld met als thema: puur natuur.
Of kijk direct: in reismagazine.makorreizen.nl/groepsreis-krugerpark