Laatst kwam de Europese dierentuinclub, de EAZA, weer samen voor de olifantenbijeenkomst. Naast dat wij de planning van de komende olifantenverhuizingen hebben doorgenomen, is er ook een beslissing genomen om een gezamenlijke pot te maken waaruit onderzoek kan worden gefinancierd. Het doel is om virussen, die vaak slachtoffers maken onder de olifantenbaby’s, beter te kunnen bestrijden.
De bijeenkomst viel samen met mijn bezoek aan Paira Diaza. Wanneer je het snel uitspreekt klinkt het als ‘paradijs’, in het oud Perzisch betekent het ‘afgesloten tuin’. In deze dierentuin ben ik onder de indruk van de bijzondere gebouwen. Zo zie ik een tempelcomplex dat in Thailand is afgebroken en hier weer ter plekke is opgebouwd.

Even later ontmoet ik verzorger Carl Behring. Hij heeft in de jaren negentig onze olifanten bijzonder goed getraind. Hij is niet de enige oude bekende; onze vorige stier Chamundi woont hier nu ook in een sfeervol verblijf.

Onlangs zijn er vijf olifanten uit de dierentuin van Hannover naar dit park verhuisd en er is ook al een kalfje in de kudde geboren. Op dit moment wordt hier gebouwd aan één van de grootste olifantenverblijven van Europa. Het is bijna klaar en de verwachting is dat de nieuwe groep uit kan groeien naar een twintigtal dieren. Al met al een indrukwekkend geheel dat op een onlangs verkregen gebied, aansluitend aan het huidige park, te zien is. Aan de ene kant is het bereikbaar via een terras met uitzicht op het terrein en aan de andere kant via een reis met de stoomtrein. De rit met de originele locomotief is uiteraard een belevenis op zich. Op het terrein bevindt zich ook een brouwerij en het bier dat hier wordt gebrouwen, is alleen in het park te verkrijgen. Een kijkje bij de mooi gerestaureerde, grote koperen brouwketels is zeker de moeite waard. Het komende jaar wordt ‘de koude wereld’ gebouwd. Dit is een originele kerk uit Siberië met beren, wolven en rendieren.

Mocht u daar ooit in de buurt zijn, doe dan de groeten aan Chamundi. Hij is altijd herkenbaar aan zijn lange stoottand die overigens flink is gegroeid en zijn gewicht wordt geschat op ruim zesduizend kilogram. Dus die kunt u niet missen…