IMG_1538Tijdens mijn verblijf in Sri Lanka word ik gevolgd door een filmploeg. Het team is ruim twee weken aanwezig om de verschillende facetten van het conflict tussen mens en olifant in beeld te brengen. Zo komen wij bij een organisatie die ieder jaar schoolboeken bezorgt bij een gezin waar één van de ouders door een olifant is gedood. Jaarlijks komen er ruim honderd mensen om door confrontaties met de grijze reuzen tijdens werkzaamheden op het land of onderweg van het werk naar huis. Dit is rampzalig, want het gezin is niet verzekerd.
De boeren bouwen geregeld een soort boomhut waar zij ’s nachts verblijven gedurende de olifantentrek. Op het moment dat er olifanten op de akkers verschijnen, wordt er veel lawaai gemaakt en gebruiken zij soms vuurwerk om hun oogst te redden. Vaak werkt dat, maar olifanten zijn hoog intelligente dieren en dan kan het een omgekeerde werking hebben: de olifant irriteert zich aan het vuurwerk, wordt agressief en vernielt zelfs de woningen van de boeren.

Als je dit allemaal met eigen ogen aanschouwt, realiseer je je dat er nog veel hulp nodig is.

Na een zorgvuldige studie van de natuurlijke trekroutes, hebben wij via de stichting een aantal dorpen en akkers omheind met schrikdraad. Dieren in een bepaalde kudde krijgen een halsband met GPS om en worden zo een jaar gevolgd. Naar aanleiding van hun loopgedrag worden afscheidingen geplaatst. Dit blijkt heel goed te werken! In bepaalde gebieden werkt dit systeem nu ruim drie jaar met succes en kunnen mens en dier vredig naast elkaar leven.

Het ‘Elephant Transit Home’ waar olifantenwezen worden opgevangen, ligt tegen het wildpark Udewalewa aan. Op dit moment zijn er 38 olifantjes in de leeftijd van acht maanden tot zeven jaar. De dieren tot anderhalf jaar lopen in een aparte omheining en krijgen op deze manier meer rust. Zij hebben een speciale verzorger, die ook met hen gaat wandelen en zwemmen. Dat laatste heb ik ook een keer mee mogen maken; wat leidde tot een emotionele ervaring; olifantenslurfjes om je nek in het water.
Prachtig om aan dit werk te mogen bijdragen.