Zondag zochten wij nog met duizenden mensen vertier in het prachtige stadspark van Buenos Aires, nu ben ik met het reisgezelschap te vinden in El Calafate. Dit kleine, gemoedelijke dorpje staat in groot contrast met Buenos Aires. Het is wel 25 graden minder warm en er is héél veel wind, waardoor zelfs de bomen maar aan één kant groeien. Vanuit dit plaatsje trekken wij verder naar de nationale parken van Patagonië op naar de gletsjers. Helaas is het niet uit te leggen
wat voor indruk dat maakt; een ijswal van tachtig meter hoog en achthonderd meter breed. Je hoort constant gekraak en luide plonsen van stukken ijs die afbreken en naar beneden in het water vallen. Met een boot varen wij tot tweehonderd meter voor die wal. Je waait uit je jasje en voelt je heel nietig. Via een mooi ontworpen boardwalk van ijzer komen wij nog dichterbij en wachten wij tot er een stuk knapt en met donderend geraas naar beneden stort.
Verderop zien wij ook nog op korte afstand condors vliegen en tientallen caracaras, de gieren van Zuid-Amerika.
Net buiten El Calafate wandelen wij door een reservaat. Hier leven groepen Chileense flamingo’s. Hun bruine jongen van dit jaar lopen afgezonderd van de oudere vogels. Verder zien wij zwarthalszwanen, rudyducks en nog vele andere eenden-, ganzen- en hoedersoorten. De volgende dag steken wij per boot over het Lago Argentina, dit is het grootste meer van Argentinië, op weg naar de gletsjer Upsala. Je komt dan uiteraard wat ijsblokjes tegen… Ik denk dat 1/3 boven water uitsteekt en 2/3 van de berg onder water ligt. Er wordt beweert dat slechts tien procent boven het water uitkomt. Na een tijdje varen komen wij in de verte iets tegen wat lijkt op een groot blok. Ik kan het niet anders omschrijven, maar als ik dichterbij komt blijkt het een ijsblok zo groot al het grootste flatgebouw dat je je maar kunt voorstellen. Afhankelijk van hoe de zon erop schijnt, verschijnen er prachtige kleuren. Het is niet na te vertellen of uit te leggen, hier schieten alle natuurfilms tekort.
Meer over de reis op weg naar de Zuidpool is te vinden op de site van Ongebaande Paden.