De laatste columns heb ik nogal veel over olifanten geschreven, maar Sri Lanka wordt om meerdere redenen de parel van de Indische oceaan genoemd. Zo zie je overal groen, bananenbomen en palmen vol met kokosnoten. Denk ook aan de prachtige stranden waar op verschillende plekken zeeschildpadden aan land komen en eieren leggen. Het eiland is ook erg in trek bij vogelspotters. Zo kom ik een groep Nederlanders tegen die speciaal voor de meer dan vierhonderd vogelsoorten naar Sri Lanka zijn afgereisd.
De eerste vogel waar je in de stad mee wordt geconfronteerd, is de kraai. De kraaien hier zijn iets grotere neven en nichten van ons kauwtje, maar ook nog eens een stuk brutaler. Dit heeft voornamelijk met het boeddhistische respect voor de natuur te maken, de mensen verstoren de dieren zo weinig mogelijk en dus kunnen de kraaien hun gang gaan.

koereigerBuiten de steden zie je duizenden koereigers ( zie foto ). Vooral op het platteland volgen deze vogels de boeren op de rijstvelden terwijl de agrariërs aan het ploegen zijn. Rondom mijn hotel zie ik veel prachtige dieren. Zo hebben de koereigers hier in de buurt een slaapplaats voor de nacht. Zij komen van alle kanten aanzetten.

Naast de koereigers is ook de grote zilverreiger, bekent uit de film ‘de grote wildernis’, hier een alledaagse verschijning evenals de indrukwekkende pelikanen. En dan de pauw niet te vergeten, deze prachtige pronkvogel komt hier veel in het wild voor.

Wanneer je nog meer vogelsoorten wil bekijken, kun je ook een bezoek brengen aan de dierentuin van Colombo. Hier zitten iedere dag ruim honderd pelikanen te wachten om een visje te stelen van de verzorgers tot groot plezier van de bezoekers.

De duisternis valt in Sri Lanka binnen twintig minuten. Precies op de scheiding van dag en nacht komen er tientallen vleermuizen uit hun schuilplaatsen om vruchtenbomen op te zoeken waar hun maaltijd zich bevindt. De schimmige dieren zijn groter dan een flinke meeuw en behoren tot een ander soort dan de vleermuizen in Nederland. Onze vleermuizen eten ook geen fruit, maar alleen insecten. Prachtig om al deze verschillende dieren zo dicht bij mijn hotel te zien!