internationale vrouwedagOp 8 maart was het Internationale Vrouwendag. In de dierenwereld spelen de vrouwen een grote rol. Bij de olifanten is de oudste vrouw het leidende figuur. Zij beschikt over de meeste ervaring, weet waar het veilig is en waar water en voedsel te vinden is in barre tijden. Bij een hyena-clan zijn de vrouwen op een hele harde manier de baas. De man speelt een volledig ondergeschikte rol. Voegt hij zich niet aan de vrouw, dan wordt hij op zeer hardhandige wijze letterlijk en figuurlijk de groep uit gebeten.

Onderschat ook de schattige ringstaartmaki’s uit Madagaskar niet. Hoe poeslief de vrouwen ook overkomen eb hoe hoog hun aaibaarheidsfactor ook is, enkel en alleen in de paartijd wordt de man geaccepteerd en de rest van het jaar moet hij zich rustig en afzijdig houden van de dames.

Zebrahengsten houden een harem bij elkaar, maar de merrie bepaalt wie er nog meer bij mag. Bij de edelherten gaat het weer anders: vrouwen met kalveren leven in roedels. In oktober gaan de bokken burlen (lokroepen) en houden een groep bij elkaar voor enkele weken, daarna gaat ieder weer zijn/haar eigen weg.

Bij de roofdieren is het eigenlijk, naar onze maatstaven, alleen bij de leeuwen gezellig. Na de paring (leeuwen paren wel honderd keer in 24 uur) blijft de hele familie, die bestaat uit meerder vrouwen, bij elkaar. Vlak voor de bevalling trekt de leeuwin zich terug in het hol of struikgewas, komt na enkele weken weer aangewandeld en wordt liefdevol weer opgenomen in het groepsleven.
Bij grote beersoorten als de ijsbeer, bruine beer en kraagbeer zijn er echte solitaire moeders. Zij doen alles alleen. Deze stoere vrouwen hebben echt geen vent nodig bij de verzorging van hun jongen. Een heel bijzonder vrouw in het dierenrijk is de ‘naakte molrat’: een knaagdier dat in een groot gedeelte van Afrika onder de grond leeft en eigenlijk nooit bovenkomt, alleen de koningin krijgt vele jongen. Wel tientallen die uiteraard ook allemaal bij haar drinken.
Van een heel andere orde is de vrouwtjessprinkhaan: na de paring bijt zij de kop van haar man eraf. Eigenlijk moet je concluderen dat wij ons helemaal niet moeten vergelijken met de vrouwen in het dierenrijk: in veel gevallen zouden de mannen er erg bekaaid afkomen.