gorilla OegandaHet laatste park dat ik als reisbegeleider in Uganda met de groep bezoek, is het Bwindi National Park. Dit vind ik tevens het hoogtepunt van de reis, wij gaan namelijk kijken bij de gorilla’s. In dit gebied leeft bijna de helft van alle berggorilla’s die nog bestaan. Tijdens de laatste telling waren het er 326.

Aangekomen in het bezoekerscentrum krijgen wij te horen dat wij vooral direct alle bevelen van de rangers moeten opvolgen. Na ruim een uur komen we halverwege het gebergte aan waar zich een gorillafamilie bevindt. Onze groep van acht personen moet plotseling halthouden om alles wat overbodig is achterlaten. Na tien minuten volgt er wederom een halt, ik loop achteraan en begrijp de stop pas als ik vijf meter voor ons een prachtige gorillaman van een jaar of tien staat. Hij kijkt ons aan met een blik van ‘ook goedemorgen’ en maakt geen enkele beweging om zijn tukje te laten verstoren. Nog eens twintig meter verder kan ik werkelijk mijn ogen niet geloven; een familie van zestien gorilla’s! Wij zien een zilverrug (de leider) en moeders met zogende jongen in volmaakte rust. Zij eten en spelen zonder zich iets van ons aan te trekken. Het is werkelijk niet te beschrijven wat dat met een mens doet.
Zulke machtige en prachtige dieren in hun eigen omgeving te zien zonder een enkel spoor van agressie of angst is een life-time event van jewelste.

 

Na ruim een uur van kijken en fotograferen, besluit de apengroep op te staan en zich honderd meter te verplaatsen. De zilverrug besluit op zoek te gaan naar nieuw eten en de hele familie volgt hem. Wij mogen hen nog langzaam volgen en zien hoe de groep zich opnieuw tegoed doet aan verse planten.

Deze gorilla’s verorberen ruim 25 kilo blad en groen per dag. Na een half uurtje vindt de ranger dat de groep weer alleen moet worden gelaten en beginnen wij aan de terugtocht. Drijfnat en bezweet komen wij na twee uur weer terug in het basiskamp met de mooiste en indrukwekkendste ervaring die ik ooit in mijn leven heb meegemaakt.

Kijk voor een uitgebreider verslag van de gorilla reis op Ongebaande Paden.