SaarNatuurbescherming is voor de één een zak nootjes ophangen voor de vogeltjes en voor de ander een grotere bezorgdheid. Beide verantwoordelijkheden zijn prima, maar het gaat in veel gevallen mondiaal wel een stuk verder. Met name met de grote zoogdieren is het tragisch en zorgwekkend gesteld. OLIFANT, NEUSHOORN, LEEUW: alle drie deze diersoorten staan onder enorme druk. Dagelijks worden er honderd olifanten afgeslacht en jaarlijks meer dan duizend neushoorns.
Gelukkig zijn er ook veel goede initiatieven en doen wij er nog steeds wat aan. Deze week heb ik een cheque mogen overhandigen aan de organisatie van Nino de rode neushoorn. De afgelopen maanden stond er in het DierenPark een opzichtig neushoornbeeld in het rood, helaas de kleur van bloed. Het beeld reist de wereld rond en heeft voor Amersfoort een bezoek gebracht aan Thailand, Singapore en Schiphol.

Het beeld heeft bij onze neushoorns gestaan en de bezoekers doneerden ruim € 4.000 voor de bescherming van hun soortgenoten in het wild. Erg mooi, maar het gaat verder. Op 3 en 4 oktober worden er wereldwijd marsen georganiseerd om de aandacht te vragen voor de neushoorn, olifant en leeuw.

Ook in Amsterdam gaan wij lopen voor deze bijzondere dieren. Het moet een schreeuw om aandacht worden. Het enige dat wij willen bereiken, is dat onze kindskinderen deze diersoorten ook nog in hun natuurlijke omgeving kunnen aanschouwen. Door goed geleide fokprogramma’s is het in dierentuinen redelijk gesteld met deze dieren. Dierenparken zijn ook goede ambassadeurs die via educatie de zorg moeten uitdragen, maar dat is absoluut niet voldoende.

Via de marsen gaan wij het publiek opnieuw inspireren om toch vooral vinger- en teennagels te blijven knippen en opsturen naar en afgeven bij ons DierenPark. Het doel is nog steeds vijf kilogram nagels te verzamelen en aan te bieden aan de vertegenwoordigers van Vietnam en China. Dit om hen toch vooral te waarschuwen dat juist in hun landen de consumptie van ivoor, neushoornhoorn en delen van leeuwen nog steeds erg hoog is. Daar verzet ik me met alle kracht tegen en gelukkig velen met mij.