schilpadIn het land van de rozen en de kolibries, Ecuador, brengt mijn reis mij natuurlijk ook langs een dierentuin. In Baños, een kleine stad centraal gelegen in Ecuador, word ik verrast. De collectie van dit park bevat veel dieren uit het Amazonegebied.

De verblijven zijn ingericht met natuurlijk groen en schuilgelegenheden aangepast aan de behoeften van de dieren. Samen met mijn medereizigers geniet ik van de goede voorlichting die het park biedt en zo struinen wij een aantal uren langs de dieren in het park.

Een welkome trip waarvan ik goed gehumeurd vertrek naar mijn volgende bestemming: Cuenca. In deze stad bezoek ik de fabriek van de beroemde Panama Hat; hier worden handgemaakte hoeden van gevlochten bladeren gemaakt. Deze hoeden zijn geprijsd van vijftien tot 1200 dollar ( afhankelijk van de tijd die nodig is voor het maken van de hoed ). Ik bewonder er een fotogalerij. De hoeden zijn namelijk niet alleen beroemd in eigen land: veel bekende wereldsterren en politici hebben er één. Wanneer je de naam Hoedemaker draagt en ook nog gek bent op hoeden is deze fabriek de ideale plek om je hobby aan te vullen. Natuurlijk schaffen ik en vijf medereizigers ( die ik overhaal ) ook een hoed te nemen. De hoeden staan heel beeldig.

Het hoofddoel van mijn reis zijn uiteindelijk toch de Galapagoseilanden. Het is niet onder woorden te brengen wat je daar allemaal ziet en meemaakt. Het begint in de haven van Baltra: zeeleeuwen liggen gewoon op de bankjes en boven je hoofd vliegen fregatvogels door de lucht met vleugels van een spanwijdte van 1,50 meter. De mannetjes hebben een vuurrode keelzak die zij kunnen opblazen om vrouwtjes te imponeren.

Op de eilanden ben ik bij het schildpaddenfokcentrum geweest. De dieren die daar worden geboren, worden na vijf jaar weer uitgezet en worden zelfs nog groter dan de exemplaren die bij ons in het DinoPark leven. De schildpadden op de eilanden kunnen wel 250 kilo zwaar worden en ik vind het vreselijk jammer dat ik uiteindelijk niet zo’n groot exemplaat zie. Gelukkig zie ik op enkele meters afstand wel felgele landleguanen, bruine pelikanen, albatrossen en blauwvoet Jan van Genten fotograferen, zonder ook maar één millimeter opzij te hoeven gaan. Dat maakt het weer goed! De Galapagos zijn weer een super ervaring.