Mantelbaviaan Groep (5)Ik ben net terug van enkele dagen Georgië, waar ik samen met een medewerker van Stichting AAP de plannen verder heb uitgewerkt om een aantal apen uit Almere een goed thuis te geven.
De afspraak om de kinderen van Tbilisi niet jaren zonder dierentuin te laten zitten, neemt steeds meer vaste vorm aan. Het plan is om tien kilometer buiten Tbilisi een heel nieuwe en veel grotere tuin te bouwen, maar dat gaat ongetwijfeld nog jaren duren. Het is werkelijk hartverwarmend hoe de internationale dierenwereld meehelpt met geld en dieren. De dierentuin van Antwerpen wil graag tien oudere mantelbavianen schenken en wij (Amersfoort) doen er tien of twaalf jonge dieren bij. De bavianen zullen gezamenlijk in Antwerpen kennismaken en onder toezicht aan elkaar wennen. Antwerpen betaalt ook de transportkosten, zo kan de complete groep voor een nieuwe kolonie zorgen in Tbilisi.

Veel Nederlandse en buitenlandse dierentuinen doen overigens een fikse donatie om het transport te bekostigen.

DierenPark Amersfoort-ontwerper Erik heeft voor het hoger gelegen, veilige gedeelte van het oude park een nieuw plan gemaakt. Het lagere gedeelte van de dierentuin wordt puur om veiligheidsredenen niet meer in gebruik genomen, want zo’n overstroming willen wij natuurlijk nooit meer. Van London Zoo kregen wij de toezegging op een groep van tien kangoeroes, inclusief kisten en transport. Het vorig jaar geopende pinguïnverblijf is nog leeg, maar dankzij de stamboekhouder komt daar snel verandering in.

Wij zijn nog op zoek naar een stel tijgers. Onze jongen van vorig jaar waren via het stamboek al aan een andere tuin toegezegd, dus wij zoeken verder. Er komen ook nog kamelen, een jak uit Riga en verschillende herten en manenschapen uit een Franse dierentuin. Rond half maart 2016 willen wij de meeste dieren centraal op het vliegveld van Luxemburg hebben. Hier wil DHL een fiks bedrag sponsoren, zodat het hele transport in één keer over kan vliegen.
Het heeft allemaal heel wat voeten in aarde, maar je moet blijven geloven, ook in de vele collega’s die zo spontaan meewerken. Het is een schitterende uitdaging met als beloning het lachende kind dat kan genieten van de vele dieren.