PelikaanHet is alweer bijna anderhalf jaar geleden dat wij de grootste doorloopvolière van Nederland hebben geopend: SnavelRijk. Het werken met vrij vliegende pelikanen, maraboes en gieren was een geheel nieuwe ervaring. De pelikanen waren gekortwiekt aangekomen vanuit andere dierentuinen. Kortwieken wil zeggen dat het uiteinde van de vleugels, de buitenste 112 pennen, kortgeknipt zijn. Na de rui zijn die weer volledig aangegroeid en nu kunnen de vogels volledig vliegen.
Dat levert mooie taferelen op.
Wij merken wel dat deze grote vogels niet echt onder de indruk zijn van het publiek. Kalm zitten zij op een rots of dobberen in het water. Wanneer iemand wel erg dichtbij komt, draaien zij hun kop richting de bezoeker. Menig persoon doet dan een stapje achteruit. Vreemd genoeg heeft de gier in feite een veel gevaarlijkere snavel, maar zien mensen die vogel toch als een soort grote kip.
Een enkeling lijkt de gieren zelfs te willen aaien, maar dit raden wij ten sterkste af.

Wij zijn ontzettend blij met de twee gierenkuikens die dit jaar in SnavelRijk zijn geboren. De jongen zijn helemaal vertrouwd met het publiek, want vanaf het moment dat zij uit het ei kwamen, hebben zij bezoekers op een tiental meters afstand van hun nest voorbij zien komen. Ik moet erbij vertellen dat het publiek zich gedurende de gehele broed- en zorgperiode prima heeft gedragen en het geheel geen moment heeft verstoord. Het eerste kuiken is ondertussen verhuisd naar de gieren die in de Stad der Oudheid wonen, hij ging namelijk voor niemand opzij. Nu het kuiken niet langer tussen de bezoekers woont, zal hij in de toekomst hopelijk wat meer afstand houden als hij weer in SnavelRijk komt.

De maraboes, één van de grootste vliegende vogels, maken een imposante indruk. Zij zitten vaak op tien meter hoogte in de bomen de bewegingen van hun medebewoners en het publiek te observeren. De maraboes zijn nu het kouder wordt in hun binnenverblijf te zien. Hun lange poten zijn namelijk gevoelig voor kou en dus gaan zijn in de winter vaak naar binnen. Uiteraard kunnen deze grappig uitziende vogels hier ook worden bekeken.