Bronx Zoo download (1)Flabbergasted van The National History Museum!

Ieder mens heeft denk ik wel een wensenlijstje over wat je zou willen hebben, horen of zien. Heel lang geleden toen ik een jochie van vijftien jaar was, ontstond mijn wens na het kopen van het dierenboek ’De dierenwereld van Afrika’. Het boek was een uitgave van een natuurserie uit het jaar 1961.

In het boek stond een artikel over de natuuronderzoeker Carl Akerley. Hij was fotograaf, uitvinder en dierenopzetter. Dat laatste vond ik het mooiste en het meest interessant. Vanaf het jaar 1869 reisde Carl vaak naar Afrika om materiaal te verzamelen om één van de beste, grootste en mooiste opgezette dierenverzamelingen van de wereld te creëren. Dat is gelukt!

Ik werd enorm aangetrokken door één specifieke foto: in het midden van de afbeelding stond een kudde van vijftien prachtig geprepareerde olifanten. Om de kudde heen waren achtentwintig fantastisch gedetailleerde diorama’s aangelegd. Het leek erg realistisch. Zelfs de zwarte en witte neushoornfamilie keek in een bepaalde richting waar een stekelvarken aan een tak zat te knagen. Dit is een voorbeeld die je zo in het wild kunt tegenkomen. Prachtig! Net als de zebra’s die ten prooi zijn geraakt aan de gieren, het beeld is compleet gemaakt door de maraboes en jakhalzen er omheen.

In het boek staan nog meer afbeeldingen van onder andere een groep hyena’s op jacht, een troep bavianen op zoek naar voedsel en een groep luipaarden met welpjes. De chimpansees en gorilla’s zijn afgebeeld in familiegroepen in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Alle achterwanden zijn geschilderd, met in de verte een groep vogels die passen in deze omgeving. Het is onmogelijk om de schoonheid en grootsheid van het geheel te omschrijven.

De echte diorama’s zijn te zien in New York. Ik was nog nooit in New York geweest, dus toen de kans zich voordeed om deze stad te bezoeken, kun je begrijpen dat het Natural History Museum bovenaan mijn lijstje stond. Het museum heeft volledig aan mijn verwachtingen voldaan, beter zelfs, want ik was volkomen ‘flabbergasted’! De diorama’s over India waren ook ontzettend bijzonder en mooi. Daar zag ik onder andere een opgezette Sumatraanse neushoorn en reusachtige kodiakberen.

Uiteraard heb ik tijdens mijn bezoek aan The Big Apple ook dierentuinen bezocht. Twee van de vier, in dit geval. De Bronx Zoo was erg indrukwekkend door de zeer goede educatie over de conservatie en zorg voor de natuur. Al met al heeft deze stad een grote indruk op mij achtergelaten. Ik heb over de Brooklyn Bridge gelopen, het vrijheidsbeeld gezien en het monument 9-11 Ground Zero bezocht. Verder kan ik alle bekende bezienswaardigheden afstrepen van mijn lijstje zoals Central Park, Empire State Building en Broadway. Het was een intensieve en indrukwekkende reis, met ongelooflijk vriendelijke New Yorkers.