Japanse tuin (28)De Amersfoortse dierentuin wordt al jaren door de familie Vis geleid en dan denk je wellicht dat vissen een belangrijke rol spelen in het dierenpark. Dat klopt, wij hebben er duizenden.
In het verleden hadden wij een goed onderhouden tropisch aquarium in Restaurant de Berenhof, naast de ingang. Tijdens de aanleg van de vijver bij de toenmalige Ark van Amersfoort in 1988, werd besloten om op grotere schaal vissen te houden.
Het groen in de vijver werd verzorgd door de zeer deskundige Ada Hofman, een autoriteit op dit gebied. De keuze voor goudvissen en goudwindes, met de toevoeging van één goudgraskarper, werd ook in overleg met haar gemaakt. U zult zich afvragen: waarom één? Dit is vrij eenvoudig; vissen zijn moeilijk te seksen en met twee vissen heb je snel de kans dat je enige tijd later honderd vissen hebt. De goudgraskarper zit er overigens nog steeds en is ruim een meter lang.

In 1991 werd het parkrestaurant met het makakeneiland gebouwd. De vijver werd bevolkt door koi-karpers en liep hiermee vooruit op de Japanse Tuin, die ook in dat gebied zou worden aangelegd. De koi-karpers deden het al erg goed in de vijver en nog steeds planten zij zich regelmatig voort. Er zitten veel krasse knarren bij van ruim dertig jaar oud. Het verhaal dat de vissen een vermogen waard zijn, moet u maar met een korreltje zout nemen. Natuurlijk zijn er heel kostbare exemplaren, maar die zitten niet in onze vijver.

In 1998 werd de Japanse Tuin geopend tijdens het vijftigjarig bestaan van ons park. In die vijver, met een inhoud van 80.000 liter, werd een speciale zuiveringsinstallatie aangelegd. Op een zeker moment werden via een particulier enkele steuren aangeboden en de grootste behoefte van deze vissen is heel helder water zonder beplanting. Deze soort hadden wij nog niet in de collectie en kon goed worden gehouden met de koi-karpers, dus de steuren waren van harte welkom. Het is een groep van achttien vissen, waarvan de grootste ondertussen ruim dertig kilo weegt en één meter zeventig lang is. De reactie van de kinderen is het leukst: ‘Kijk, haaien!’.