MauriceDierenPark Amersfoort mocht vorige week een nieuwe olifantenbul verwelkomen: Maurice! De voorbereiding nam een jaar in beslag. Er zijn nogal wat telefoontjes en mails geweest tussen de olifantenstamboekhouder en het DierenPark. Maurice kwam, olifantenbul Chamundi verliet het park. Tussen hem en onze dames ontstond namelijk geen klik. Vooral Indra, moeder van de ‘kleintjes’ Kyan en Kina, vond Chamundi te dominant en keerde de bul vaak haar dikke billen toe.
Chamundi gaat nu een nieuw leven tegemoet in een Belgische dierentuin, de Belgische meiden hebben al interesse in hem getoond. Heel wat potentiële opvolgers hebben de revue gepasseerd. Een geschikte stier uit München, moest toch plotseling naar Leipzig. Een vent uit Kopenhagen maakte een verlegen indruk en zelfs de inmiddels overleden bul Radja uit Emmen is even in beeld geweest.

Uiteindelijk is het dus Maurice geworden en daar zijn wij maar wat blij mee. Maurice is een mooi en stevig ventje, twaalf jaar oud en komt uit een vrijgezellenkudde uit het zonnige Spaanse Sevilla. In die vrijgezellengroep groeien de bulletjes op tot stoere jonge heren. Met elkaar stoeien de olifanten in hun eerste jaren veel en leren zij zelfstandig te worden; tot de leeftijd komt dat zij op eigen poten moeten staan.
Het bijzondere is dat de moeder van Maurice ook een tijdje in DierenPark Amersfoort heeft gewoond. Eind jaren tachtig ben ik in Myanmar ( het voormalige Birma ) geweest en heb ik daar een twintigtal olifanten uitgezocht voor Europese dierentuinen. De moeder van Maurice is via ons park door verhuisd naar de Franse dierentuin in La Palmyre. Daar heeft zij drie jongen gekregen, waarvan Maurice de eerste was.

Met de verhuizing is de hele leefomgeving van Maurice totaal veranderd. Op deze nieuwe plek is nu nog alles vreemd en eng voor hem, maar dankzij de vele aandacht en lekkernijen die hij krijgt van zijn verzorgers, maakt hij snel vrienden. Nog mooier nieuws is, is dat er al een eerste contact tussen hem – weliswaar met de slurven tussen het hekwerk door – en Indra gelegd.
Hopelijk bloeit er snel een nieuwe liefde op.