ALBINO OLIFANTJE GEZIEN
Artikel uit DE OLIFANT
22e jaargang nr. 2 – juni 2016 – Geschreven door Valentina van Dijk
Wanneer je naar de foto’s van dit kleine albino-olifantje kijkt, zou je bijna gaan denken dat je iets te diep in het glaasje hebt gekeken. Maar dit schattige roze baby-olifantje bestaat echt! Hij werd in maart onverwacht gezien door een groepje enthousiaste safari-toeristen, in het Kruger National Park in Zuid Afrika. Little Pinky, zoals hij inmiddels wordt genoemd, stond rustig met zijn moeder te drinken bij de rivier de Shingwedzi. Ondanks zijn afwijkende verschijning lijkt de kudde hem volledig te accepteren en zijn familie probeert hem instinctief zoveel mogelijk af te schermen. Volgens medewerkers van het Krugerpark blijft zijn moeder voortdurend heel dicht bij hem staan, waarschijnlijk om ervoor te zorgen dat het kleine mannetje in de schaduw kan blijven.
Naast albinisme komt ook leucisme voor. Leucisme is een tamelijk zeldzaam verschijnsel bij dieren en mensen dat leidt tot een gedeeltelijk of geheel verminderde pigmentatie ( kleurvorming ) in de huid. Het lijkt op albinisme, maar is daar niet gelijk aan want bij albinisme ontbreekt de pigmentatie volledig . Zie hiervoor het artikel: Witte raven in het wild.
albino olifantje opgenomen in de kudde
Met dank aan dhr. Bert Schreuder, die deze bijzondere foto in 2008 maakte – zo’n 20 km. ten noorden van Skukuza.
Zeldzaam fenomeen
Het albino olifantje werd als eerste gezien door een 48-jarige toerist, die al sinds zijn prille jeugd ieder jaar een bezoek brengt aan het Kruger National Park. De man verklaarde opgewonden aan journalisten dat hij in al die jaren nog nooit eerder een albino olifant had gezien. Onder de kleinere olifanten in Azië komen albino’s sporadisch voor, maar in Afrika worden ze eigenlijk nooit gesignaleerd. Albinisme is een gevaarlijke en bijzonder nare aandoening. Omdat de huid van een Afrikaanse olifant voortdurend wordt blootgesteld aan de brandende zon, kan het gebrek aan pigment leiden tot ernstige huidproblemen.
Overgevoelig
Dit kleine albino olifantje zal dan ook snel moeten leren om zijn gevoelige huid continu te beschermen met een heel dikke laag modder en zand. Ook zijn de ogen van een albino overgevoelig voor fel licht en net als bij mensen kan dit vroeg oflaat helaas leiden tot permanente blindheid. Op de foto’s die van kleine Pinky zijn gemaakt is te zien dat hij zijn oogjes meestal dicht knijpt, wat zou kunnen betekenen dat hij nu al veel hinder ondervindt van de zon. Volgens specialisten kan bij albino’s de oogschade alleen worden voorkomen door het dragen van donkere glazen. “Dit kan bij een mens misschien een oplossing zijn, maar een olifant met een zonnebril is in de Zuid-Afrikaanse wildernis helaas geen realistische optie”, aldus een woordvoerder van het Kruger Park. “We maken ons dan ook ernstige zorgen om de overlevingskansen van dit olifantje.”
Met dank aan
DE OLIFANT
een uitgave van Vrienden van de Olifant
Redactieadres:
Postbus 44,
1430 AA Aalsmeer.
Tel.: 0297 364 224