antartica 1Vaste voet op Antarctica zetten, is nog best een flinke klus. Met ruime motorisch aangedreven rubberboten varen wij door het gebied heen. Warm ingepakt en met stevige laarzen aan stappen wij op verschillende plekken in het gebied uit. De ene keer worden wij in het water afgezet en de andere keer op een keienstrand of op spiegelgladde rotsen. Die stevige laarzen zijn dus zeker nodig om grip te krijgen met de wisselende ondergrond. Daarnaast is het water ook nog eens onstuimig dat het in en uit de bootjes stappen nog ingewikkelder maakt.

Gelukkig worden wij geholpen door een zeer bedreven en gedegen bemanning die ons avontuur op en rondom de rubberboot een stuk aangenamer maakt, maar ook op het land alert reageert op de weersomstandigheden. In enkele minuten kan het weer hier compleet omslaan: van zonnig naar ijskoud en dan weer enorm winderig.

Nog steeds heb ik geen spijt van deze reis. De lange tocht en de spanning bij het uitstappen, doet niets af aan het geluk dat ik voel bij het prachtige uitzicht. Bergen, sneeuw, gletsjers, ijsbergen, pinguïns, zeeleeuwen, walvissen, orka’s en dolfijnen: ik kom het allemaal tegen tijdens deze weergaloze reis, bovendien heb ik nu op alle zeven wereldcontinenten in mijn leven dieren in het wild gespot.

Met twee diersoorten op Antarctica kom ik op een bijzondere manier in aanraking. Duizenden pinguïns hobbelen langs je heen. Als je denkt dat zij ook maar een centimeter opzij gaan wanneer jij eraan komt, heb je het mooi mis. Deze eigenwijze dieren zijn veel te druk bezig met kibbelen, staand slapen en glijden in de sneeuw om zich ook maar iets van jouw aanwezigheid aan te trekken. Een enkele keer pikt er één uit nieuwsgierigheid in een stok van een wandelaar, maar verder? In de buurt van de pinguïns zijn ook de zeeleeuwen te vinden. Zij liggen op het strand en in het water en blaffen duidelijk afwijzend naar ons, een bijzonder gezicht. Zeeleeuwen en pinguïns kunnen normaal gesproken niet samen door één deur; de zeeleeuw jaagt namelijk op de pinguïn, maar nu is daar weinig van te merken.

Op Op weg naar de Zuidpool en Op de Zuidpool leest u meer over deze reis van Marjo.