Vorig jaar schreef ik in het laatste kwartaal over het Eerste Hulp Huis voor babyolifantjes in Sri Lanka. Naar aanleiding van de column hebben een aantal lezers geld overgemaakt om de realisatie van het opvanghuis te bereiken. Intussen is er veel gebeurd waar ik u graag de komende tijd meer over wil vertellen.
Het project voor de opvang van jonge olifanten is gestart door de stichting: ”Vrienden van de Olifant”. Ik vond het zo’n mooi initiatief, dat ik besloot het geheel te ondersteunen. Al snel kwamen er gesprekken op gang om het project professioneler aan te pakken. Er volgde ook een bijeenkomst met Pluk Media, een productiemaatschappij die films maakt over mens en natuur. Zij zagen in ‘olifantenweeshuis’ en het ‘mens-olifant conflict’ een mogelijkheid om een indringende documentaire te maken.
Om die reden zaten wij in december wederom in Sri Lanka, wat voor mij overigens ook geen straf is natuurlijk. Het script wilde met name de zorg voor weesolifantjes benadrukken en de strijd van de boeren. De olifanten doen het redelijk goed in Sri Lanka, de helft van de ongeveer vijfduizend olifanten leeft in nationale parken. Grote delen van deze parken zijn afgezet met eenvoudig schrikdraad en aangezien er in de parken geen overbevolking heerst, hebben de olifanten genoeg te eten en blijven zij binnen de grenzen van het park. Het probleem van de boeren heeft echter te maken met de andere helft olifanten die in de jungle leeft en in gebieden waar landbouw bedreven wordt. Deze boeren staan met de blote voeten in de modder op de rijstvelden en de plantages waar bananen en kokosnoten groeien. U kunt zich voorstellen dat hun oogst voor olifanten als een lekker en gemakkelijk maaltje wordt gezien, maar dat dit voor de boeren een grote nachtmerrie is.
Dan krab je je als olifantenliefhebber wel even achter het oor…..Hoezo olifanten beschermen?
Door aangrijpende verhalen van de lokale boeren begrijp je het soms slechte imago van olifanten in de omgeving. Er moet een manier worden gevonden om deze prachtige dieren en de hardwerkende families beide te kunnen helpen.
Lees ook de 5 opeenvolgende blogafleveringen op ONGEBAANDE PADEN hierover.
Beste Marjo,
Wat genieten wij toch iedere keer weer van je belevenissen in Sri Lanka. Ook wij zijn in het weeshuis geweest in februari 2012. Wij zijn nog steeds onder de indruk van wat wij allemaal gezien hebben in dat heerlijke land met zijn lieve mensen en fantastische natuur.