Zoo-KaunasPasgeleden ontving ik via de Europese dierentuin gemeenschap (EAZA) een oproep om op korte termijn een bezoek te brengen aan de dierentuin van Kaunus in Litouwen.

Zo’n twintig jaar geleden konden alle dierenparken gewoon lid worden van de Europese dierentuin vereniging, maar drie jaar geleden kwam hier verandering in vanwege de enorme diversiteit aan dierentuinen in de verschillende Europese landen. Zo is er besloten een soort keurmerk te maken en dus worden er inspecties uitgevoerd via het hoofdkantoor. U kunt zich voorstellen dat een land, dat twintig jaar gelden onder het Sovjetregime uitkwam, nogal wat andere prioriteiten heeft dan een dierenpark op orde brengen.

Aangezien ik wat meer tijd heb dan enkele jaren geleden en ervaring heb in dit soort landen, besloot ik gehoor te geven aan deze noodkreet. Bij aankomst word ik bijzonder hartelijk ontvangen in Litouwen en eigenlijk begrijpen zij niet zo goed waarom zij nu een aantal jaren aspirant lid moeten zijn. Na een gesprek en rondgang met de jonge 36-jarige nieuwe directeur, kan ik wel constateren dat er veel werk aan de winkel is.

Daarom lijkt het mij het beste om een workshop te organiseren met de hele staf. Ruim twintig medewerkers van alle afdelingen mogen hun wensen en zorgen op een papiertje schrijven. Ik vertel dat er toch veel aangepast moet worden, wil men lid kunnen blijven van de EAZA. Gelukkig begrijpen zij dit ook en wordt er nu gekeken wat wij kunnen doen om het welzijn van de dieren te vergroten. Een voorbeeld hiervan is het maken van verrijking. Wij doen dit om het natuurlijk gedrag van dieren te stimuleren.

Dan verstoppen wij bijvoorbeeld voedsel door het verblijf, zodat de dieren worden uitgedaagd. In eerste instantie blijkt hier geen geld voor te zijn, maar ik vertel dat ik hoorde dat 2/3 van Litouwen uit bos bestaat en laten takken en bladeren nou één van de mooiste vormen van verrijking zijn.

Zo kunnen apen, giraffen en beren zich hier prima mee vermaken. Zelfs wolven kun je er blij mee maken door een schuilplaats van dit groen te creëren. Ik begrijp dat een handzaag qua budget wel haalbaar is, dus zo zetten wij toch samen alweer een stap in de goede richting. Ik hoop van harte de tuin voor de EAZA te behouden.