Sri Lanka - jungle is silentSri Lanka blijft mijn favoriete land in het Verre Oosten, dit komt misschien doordat één van mijn eerste verre reizen naar dit prachtige land ging.

Mijn eerste kennismaking met Sri Lanka was begin jaren ’80, toen werd ik meteen geraakt door de manier waarop de inwoners met de natuur en vooral met hun olifanten omgingen. Olifanten en mensen werkten nauw samen, de dieren werden afgebeeld bij de tempels en er was zelfs een weeshuis voor de reuzen.

Nu ga ik weer terug en deze keer bezoek ik de dierentuin in de hoofdstad Colombo met een missie van de Europese dierentuingemeenschap. Mijn vrouw en ik komen aan op de drukste dag van de zoo sinds vijf jaar, ruim 23.000 bezoekers.

 

Naast de dieren zijn wij ook een heuse attractie; een blanke man met baard en een blanke, blonde vrouw zien zij niet elke dag. Meerdere keren wordt er een kind bij ons neergezet om het geheel op de foto te zetten.

Samen met de dierentuin zijn we al een aantal jaar bezig om giraffen naar de hoofdstad te brengen. Helaas loopt het steeds fout, vanwege de papierwinkel die erbij komt kijken. Hopelijk gaat het snel lukken, want de uitgekozen giraffen worden steeds ouder. Dat is lastig, want alleen een jonge, nog niet volgroeide giraffe past in een vliegtuig.
Een grote attractie van de dierentuin is een presentatie met vijf olifanten. De reuzen lopen een rondje in een soort arena. Tijdens het wandelen houden zij de staart van hun voorganger vast en soms staan zij met hun voorpoten op elkaars achterste, als een soort polonaise. Dit is misschien een raar idee voor ons, maar voor de bevolking daar is het een gewoonte.

Zo is het ook normaal om de dierentuin te gebruiken als picknickplaats. Iedereen eet van een papiertje of een banenblad zijn dagelijkse portie rijst met curry in de zoo. Ondanks het vele groen en de vrij vliegende pelikanen en ooievaars, geeft de dierentuin een ouderwetse indruk. Sinds kort is er een nieuwe, enthousiaste directeur die hopelijk meer aandacht gaat besteden aan het vernieuwen van deze dierentuin in dit prachtige land.

Marjo Hoedemaker is adviseur van DierenPark Amersfoort.