steekvarkenEen diersoort die ik mijn hele leven heb meegemaakt in het Amersfoortse DierenPark is het stekelvarken. Zij hebben op allerlei verschillende plaatsen in het park gewoond en zelfs even buiten onze poorten.

Dit was een foutje van onze kant, want de stekelvarkens hadden zonder problemen een gat in de houten deur geknaagd.

Twee van deze dieren vonden wij meteen terug, maar de derde besloot het ons wat moeilijker te maken. Enkele malen werd hij gesignaleerd rond de Daam Fockemalaan, maar op het moment dat je daar aankwam, was het dier alweer verdwenen.
Gelukkig kregen wij de tip dat hij op de Vondellaan in een afgesloten tuin zat. Zo werd hij hemelsbreed drie km van het park gevonden en door een verzorger en enkele netten snel weer bij zijn soortgenoten gezet.

Jarenlang was het verblijf van de stekelvarkens vlakbij de ingang van ons park te vinden, waar nu de beverratten wonen. Stekelvarkens kunnen redelijk makkelijk wennen aan andere medebewoners en zo hebben zij hier samengewoond met wilde zwijnen en neusbeertjes.

Stekelvarkens hebben erg weinig natuurlijke vijanden, omdat zij zo verschrikkelijk weerbaar zijn. Naast de slappe rugpennen, hebben zij ook een aantal pennen die haarscherp en zeer stevig zijn. Op het moment dat een groot roofdier uithaalt met zijn klauw, draait het stekelvarken zich bliksemsnel om en loopt achteruit.

Door de tegendruk laten onmiddellijk een aantal pennen los, die zich met venijnige weerhaakjes vastzetten in de uitgeslagen klauw. De grote katten die een dergelijke ontmoeting gehad hebben, bedenken zich nog wel een keer voordat zij weer een duel met een stekelvarken aangaan. Met dit verhaal in het achterhoofd, is het tijd onze drie stekelige bewoners naar hun nieuwe verblijf te verhuizen in de Stad der Oudheid. U begrijpt dat wij hen met de nodige voorzichtigheid verplaatst hebben.

In het wild zijn deze schemer- en nachtdieren erg lastig te ontdekken. Het enige bewijs van hun aanwezigheid, is vaak alleen een verloren stekel of een konijnachtig keuteltje. Gelukkig zijn deze bijzondere dieren zichtbaar in ons park, want ook ik hoor tot die personen die nog nooit een stekelvarken in het wild heeft gezien.
Marjo Hoedemaker is adviseur van DierenPark Amersfoort.