Edinburgh Zoo naamloosEdinburgh Zoo, voorheen Scottish National Zoological Park, is een non-profit dierentuin gelegen in de Schotse hoofdstad Edinburgh aan 134 Corstorphine Road in het Verenigd Koninkrijk.
De dierentuin werd geopend in 1913 en ontvangt jaarlijks ruim 600.000 bezoekers.
( bron Wikipedia )

De jaarlijkse dierentuinconferentie van de Europese dierentuinvereniging (EAZA) was dit jaar in Edinburgh Zoo in Schotland. Deze prachtige plaats is uitgekozen ter ere van het 100-jarig bestaan van de Schotse dierentuin.

 

Tijdens de conferentie waren er 772 vertegenwoordigers uit 55 verschillende Europese landen aanwezig. Curatoren, hoofddierverzorgers en geïnteresseerden zijn een klein deel van de groep die de conferentie bijwoont. DierenPark Amersfoort was ook ruim vertegenwoordigd. Onze bioloog, Raymond van der Meer, heeft als stamboekhouder van de hyena’s een boeiende lezing gehouden. De rest van de dag is er gesproken over gezamenlijke problemen, stamboeken, promotieactiviteiten en soortbehoudsprojecten. Naast alle interessante discussies en presentaties is de dag ook voornamelijk een feest der herkenning. Rustig bijpraten met collega’s uit andere dierentuinen waar je al jaren mee samenwerkt en kennismaken met nieuwe gezichten in de groep.

Binnen de enorme groep met dierentuinmedewerkers merk ik wel dat ik tot de oudere garde behoor, maar ik voel me zeker niet buitengesloten. De Schotse dierentuin ligt middenin de oude hoofdstad. De vele monumenten en de sfeer van de stad deed mij sterk aan Amersfoort denken. Ook al waren er wel een aantal verschillen tussen beide steden. Edinburg is gebouwd tegen een gebergte aan. Hierdoor is er veel hoogteverschil in de stad, met als hoogtepunt een schitterend kasteel bovenop de berg. Kleine winkels en beroemde pubs zijn ruim vertegenwoordigd. De hoofdstad heeft een schitterend museum over de geschiedenis van Schotland.

Mijn interesse ging voornamelijk uit naar het biologische gedeelte. Hier zijn opgezette olifanten, giraffen en zelfs twee reuzenpanda’s te zien. Naast opgezette, heb ik ook levende dieren gezien in Edinburgh. In de dierentuin is een grote chimpanseegroep te vinden. Hun buitenverblijf is een bergachtig gebied met veel klimmogelijkheden. De kapucijnapen leven samen met de doodshoofdaapjes een aantal verblijven verder. Een bijzonder diersoort in deze dierentuin is de koala. Edinburgh Zoo is de enige dierentuin in het Verenigd Koninkrijk die deze diersoort in haar collectie heeft. Naast de koala is er nog een uniek diersoort in deze dierentuin, maar daar vertel ik u volgende week meer over.