pauwVriendelijke mensen, prachtige natuur, mooie wildparken, goed bewaarde historie en heerlijke temperatuur. Het blijft toch mijn favoriete Aziatische land: Sri Lanka. Toen ik de parel van de Indische Oceaan 35 jaar geleden voor het eerst bezocht, stal het meteen mijn hart.

In mijn functie als reisleider heb ik met een groep van tien personen een tocht van ruimt 1200 kilometer gemaakt. Onze weg begint vlak bij de hoofdstad Colombo in de vissersplaats Negombo, hier zien wij de mensen varen in primitieve bootjes, ligt er overal vis te drogen en wordt er volop gehandeld in de vangst. Van forse tonijn tot honderden kilo’s sprot, zelfs de kraaien en meeuwen pikken de vis niet mee. Later blijkt dat de vis zo zout is gemaakt, dat de vogels er absoluut geen belangstelling voor hebben.

Vanuit Negombo gaan wij door naar de oude koningssteden Anuradhapura, Polonnaruwa en Sigiriya. Deze laatst plaats bestaat uit een massieve rots die hoog boven het landschap torent en waarop een prachtig paleis heeft gestaan. Je vraagt je af hoe een dergelijk bouwwerk op die hoogte ooit mogelijk is geweest.

In het Nationaal Park Wilpattu worden wij verrast door wilde pauwen. De vogels lijken op die wij hebben, maar dan veel intensiever van kleur en veel hoger op de poten. Verder zien wij groepen gevlekte herten en wilde waterbuffels. Wij stappen uit waar het is toegestaan en ik zie meteen veel watervogels zoals ibissen, ooievaars en verschillende soorten reigers. Op de terugweg komen wij als grote verrassing een lippenbeer tegen die zich rustig laat fotograferen.

Het land staat bekend om zijn rubber- en kokosnootplantages, specerijen en edelstenen. Velen trachten daar wat van te kopen, dus de handel tiert welig. Overal staan kleine kraampjes met King Kokosnoten, gezonde drankjes, bananen in vele soorten en kleuren en heerlijke ananas. Er zijn nog veel andere vruchten die er ook goed uitzien, maar die ik niet kan thuisbrengen. Naast de markt worden ook de vele boeddhistische tempeltjes intensief bezocht. De bekende rotstempels zoals Dambulla zijn ruim 2000 jaar oud, indrukwekkend en zeer goed onderhouden.