vale gierOp papier was het al een spannend verhaal; een volière met rondvliegende gieren, maraboes en pelikanen. Vooral van de eerste twee soorten vroegen wij ons af hoe de vogels gingen reageren op de enorme ruimte van 45.000 kubieke meter en het publiek. SnavelRijk is nu ruim een jaar geopend en er zijn ondertussen diverse onvoorziene vragen beantwoord. In het begin waren de gieren vooral op één plek te vinden, maar nu nemen zij af en toe zelfs het wandelpad in beslag. Tijdens het broedseizoen, begin januari, namen de vogels plaats in de rotswand waarvan wij al hoopten dat zij hier hun nesten gingen bouwen. Na vijf maanden geen enkele belangstelling te hebben getoond in de wand, waren wij dus erg enthousiast toen de vogels takken begonnen te verzamelen en naar deze plek brachten. Na het eieren leggen, broeden en voeden, staan er nu twee prachtige kuikens op uitvliegen. Dit hele proces kunnen bezoekers op zichtafstand volgen.

De maraboe, een ooievaarssoort, is erg nieuwsgierig. Na de wenperiode vonden deze vogels dat zij het volste recht hadden om op het wandelpad te lopen en in alles te gluren wat hun interesse wekte. Dat ging soms iets te ver en de brutaalste zijn nu tijdelijk verhuisd naar een andere volière totdat zij vertrekken naar een dierentuin waar zij niet in direct contact kunnen komen met bezoekers.

Bij de pelikanen zien wij nu ook een ontwikkeling. Eerst zaten zij alleen op het eiland en in het water tijdens openingsuren en wandelden zij rustig over het pad na sluitingstijd, de laatste tijd is dat wel anders. De witte vogels vinden dat zij ook op de rotspartij aan de rand mogen zitten en wensen daar ook niet gestoord te worden. Door middel van extra groen en boomstammen te plaatsen, hebben wij deze plek voor hen afgezet. Wij zijn benieuwd of er een klein hekje moet komen of dat de vogels het publiek in hun nabijheid accepteren zonder er acht op te slaan. Zo zie je maar weer, als park ben je steeds met je dieren aan het meebewegen.