dino bos downloadZo’n twee jaar geleden werd ik gebeld door de burgemeester van Tirana, de hoofdstad van Albanië. De man sprak uitstekend Nederlands, want hij had zes jaar in Utrecht gestudeerd. Tijdens zijn studie had hij, met zijn familie, meerdere malen een bezoek gebracht aan ons park en was gecharmeerd van ons DinoPark. Hij wilde ook graag een park vol dino’s in Tirana en daarom heb ik daar een bezoek gebracht. Wij hebben het één en ander afgesproken, maar om politieke redenen werd het hele verhaal afgeblazen.

Deze maand werd ik opnieuw benaderd om toch weer terug te komen, want nu zag de stad ook de waarde van een dierentuin in. Het huidige park ziet er wat armoedig uit; één steenoude leeuw, een paar beren, wolven, struisvogels en een groepje lama’s. Als dat het predicaat ‘dierentuin’ heeft, wordt je daar nog niet echt vrolijk van.

Gelukkig is er nu een ontwerpteam bezig geweest met het ontwerpen van een nieuwe dierentuin op de huidige locatie. De mooie bomen, heuvelachtig omgeving en vijvers zorgen voor een prima locatie voor een dierentuin. De zes hectare grond is weliswaar omgeven door flatgebouwen, maar ook Artis en de Zoo van Antwerpen liggen midden in de stad.

De opzet is een tuin met giraffen en olifanten te realiseren, maar ik leg uit dat het misschien handiger is om eerst te beginnen met eenvoudige diersoorten omdat zij geen enkele ervaring hebben met exotische dieren. Dan denk ik aan moerasbevers, neusbeertjes en dromedarissen, maar ook aan leeuwen, luipaarden en bavianen. Fazanten, ganzen en eenden zullen het ook allemaal goed doen in het klimaat. Uiteraard kunnen ook de dieren uit eigen land niet ontbreken; beren, wolven, vossen, arenden, wilde zwijnen… Deze diersoorten worden daar soms in beslag genomen en de tuin kan dan ook als opvang gelden. Verder hebben wij het gehad over de mogelijkheden voor een goede kinderboerderij met voorlichting over interactie tussen kinderen en dieren. Het technische gedeelte zoals elektriciteit, riolering en een dierenartsruimte wordt ook besproken, want van een ZOO moet je geen zoo-itje maken.