zoo-skopjeEen heel nieuwe ervaring:
via de EAZA ( Europese dierentuinvereniging ) kwam een verzoek binnen om in Macedonië een masterclass te geven. Een uitgebreid verhaal over het hoe en waarom, het nut, de rechten en plichten van dierentuinen in Europees verband.

Deze bijeenkomst is belangrijk om ook in Griekenland en Macedonië een ‘dierentuincultuur’ te creëren. Aangezien ik al enige tijd werk in het dierentuinwereldje, vonden zij mij een geschikt persoon om als ‘cultuuroverdrager’ op te treden. De taalbarrière is tijdens deze bijeenkomst een verhaal op zich. Ik vertel mijn verhaal in het Engels en twee tolken vertalen mijn relaas dan weer in het Grieks en in de Macedonische taal.

In Griekenland en Macedonië is absoluut niet bekend wat een ‘masterplan’ of ‘collectieplan’ voor een dierentuin inhoudt. Mijn uitleg is simpel. Stel je hebt één aap, wat wil je ermee doen: alleen houden of in een groep plaatsen? Dat is afhankelijk van de soort.

Als je ermee wil fokken dan moet je weten waar de aap vandaan komt, bijvoorbeeld uit een ander park of uit het wild. Komt de aap uit een warm of juist een koud gebied? Ga je de apengroep uitbreiden dan moet het verblijf worden uitgebreid, maar hoe ga je dat doen? Ook wil je weten of er ook mogelijkheden zijn om jonge dieren naar andere dierentuinen te sturen en of dat veterinair kan. Dan is het weer van belang dat de apen gechipt en dus herkenbaar zijn.
Ga je de apensoort houden, omdat de soort in een educatief plan past, wil je meewerken aan een herintroductieprogramma of wil je als dierentuin een bepaald werelddeel vertegenwoordigen en past deze apensoort er goed bij? Al dit soort vragen moet je van te voren doornemen om mee te werken aan een internationaal fokprogramma.

Een goed voorbeeld van hoe zo’n voorbereiding fout kan gaan, was toen er een olifantenstal werd gebouwd zonder enig advies. De olifanten konden niet in het verblijf worden gehuisvest, dus kwamen er giraffen in. Het verblijf had een te lage deur en een droge gracht waar de dieren in konden vallen. Nu is dit na vele aanpassingen weer in orde gekomen, maar deze omzwervingen hadden allemaal niet gehoeven: de kennis en kunde is in Europa aanwezig en wordt in feite gratis ter beschikking gesteld, maar je moet er wel goed over communiceren.
Dat gebeurt nu ook gelukkig steeds meer. Een mooie uitdaging!