ec-uio-iglesia-compania-fEind april ben ik na twee jaar voor het eerst weer op reis gegaan als reisbegeleider voor Wereldcontact. In plaats van rustig opbouwen, ga ik gelijk meerdere malen achter elkaar naar bijzondere bestemmingen toe. Zo reis ik ruim drie weken lang door de natuur van Zuid-Amerika, twee weken door Ecuador en een week op de Galapagoseilanden.
Dat ik al eerder in deze gebieden geweest, komt bij deze reizen goed van pas. Kijk hiervoor op Ecuador revisited.
Met de ervaring opgedaan tijdens die eerdere reis kan ik nu mijn medereizigers in Ecuador adviseren veel water te drinken dat uitstekend helpt tegen de hoogteziekte die je krijgt wanneer je op Quito, bijna drieduizend meter boven zeeniveau, rondreist. Je kunt je hier knap beroerd van voelen en ik weet dat dit niets te maken heeft met je gezondheid of conditie.

Het klimaat is daar zo anders en wij Nederlanders zijn bovendien niet aan de hoogte gewend. Zelfs als je in Nederland een goede conditie hebt, is de kans enorm groot dat je hier al gauw te kort komt.

Tijdens de reis vullen wij de dagen met wandelingen en het bezoeken van prachtige kerken en de historische binnenstad. Op het moment dat wij door de stad lopen, wordt er een parade gehouden met kinderen, paarden, muziek en traditionele uniformen. Wij zien zelfs de president op het balkon staan dat het plaatje nog indrukwekkender maakt.

Het nationaal museum in de stad word gewijd aan de oudste bewoners van het land: de Inca’s en naast al deze culturele bezienswaardigheden bezoeken wij ook nog een botanische tuin. Voor mij een logisch vervolg, want ik ben gek op natuur en dieren. Naderhand heb ik dan ook geen spijt; deze tuinen zijn zeker de moeite waard. Een vogelpark net buiten de stad lonkt en hier ontdek ik dat ik de Nederlandse leiding zowaar ken. Via-via, maar wie verwacht dat nu zoveel honderden kilometers van huis? Deze man houdt zich naast zijn vogelpark veel bezig met natuur en natuurbescherming en wijst ons nog meer leuke bezienswaardigheden aan. Er volgt een wandeling langs honderden kraters en watervallen, verbazingwekkend veel! Achteraf gezien is dit niet zo gek met zoveel bergen. Uiteindelijk monden al deze kleine waterstroompjes uit in de Amazone, één van de langste rivieren ter wereld en pas als je dat ziet, zal je je echt verbazen.

Op de site Op weg naar de Galapagos eilanden en op De Galapagos revised vindt u meer informatie over deze reis.