Mantelbaviaan

MANTELBAVIAAN

Vorige week vertelde ik over de gevolgen van een overstroming in de dierentuin van Tbilisi, Georgië. Ik ben er naartoe gereisd en samen hebben wij nagedacht over een plan voor de toekomst. In het lager gelegen deel van het huidige park gaat er niet meer worden gebouwd, want niemand kan voorspellen of er ooit nog een vloedgolf volgt. Het hoger gelegen deel van het park zijn wij zorgvuldig rondgegaan om de mogelijkheden te bekijken.
Er is gekozen om de ruimte die tussen de huidige verblijven bestaat op te vullen met dieren die eenvoudig te houden zijn. Over enkele jaren komt er een compleet nieuwe tuin en het is uiteraard kapitaalvernietiging om nu dure gebouwen te plaatsen.

Veel Europese tuinen hebben toegezegd daadwerkelijk hulp te willen bieden, dus wij hebben een lijst gemaakt met dieren uit andere EAZA-tuinen. De dieren zullen het park de komende jaren een goed aanzien geven en in de toekomst meeverhuizen naar de nieuwe tuin. Op die lijst staan dieren zoals mantelbavianen, berberapen, kamelen, watusi-runderen, manenschapen, gnoe’s, alpaca’s en pinguïns.

Er komt heel wat bij kijken om dit hele proces te coördineren. Denk bijvoorbeeld aan de dieren verzamelen, gelden bijeen krijgen voor het transport en de boel organiseren. Aan de juiste dieren kunnen wij wel komen en hier zijn uiteraard ook geen kosten aan verbonden, want volgens de internationale dierentuincode helpen de tuinen elkaar door – met gesloten portefeuilles dieren – beschikbaar te stellen. De dieren naar een verzamelplaats brengen, transportkisten regelen en het transporteren is echter nog een behoorlijke klus. Over de weg is het voor veel dieren toch wel erg lang. Vanuit Luxemburg gaan er echter grote transportvliegtuigen rechtstreeks naar Georgië. Zo’n grote kist volkrijgen lijkt mij geen probleem, maar dat er een fiks prijskaartje aan zal hangen is zeker. Er is veel geld in de wereld dus er moet toch een sponsor te vinden zijn die het erg belangrijk vindt dat de kinderen in Georgië weer naar hun dierentuin toe kunnen gaan. Het doel is in ieder geval dat de komende lente de ark vol dieren geland moet zijn op de luchthaven van Tbilisi.