future for natureAfgelopen maand heeft de Future for Nature-bijeenkomst plaatsgevonden in Burgers’ Zoo. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement waar drie jonge natuurbeschermers vijftigduizend euro ontvangen om hun onderzoeksprojecten tot behoud van de natuur uit te voeren.
De winnaars worden door een internationale jury uitgekozen uit ruim honderd inzendingen. Nu heb ik een aantal keren het evenement bijgewoond, toch sta ik iedere keer weer versteld van de passie en de vasthoudendheid waarmee de jonge onderzoekers hun werk doen.

Met grote overtuigingskracht wijzen zij de lokale autoriteiten op het belang van hun werk, want meestal heeft het onderwijs, de gezondheidszorg of infrastructuur een grotere prioriteit.

Manoj Gautam, een onderzoeker uit India, maakt zich vooral hard om de Ganges rivierdolfijn te behouden. Dit is één van de oudste dieren van onze planeet en is het meest bedreigde zeezoogdier van de wereld. Er zijn nog maar minder dan tweeduizend dieren over in de rivieren van India, Nepal en Bangladesh. De oorzaak zit vaak in vervuiling, verboden vispraktijken en verlies van het leefgebied door het kanaliseren van het gebied. Het credo van de onderzoeker is dat wij de verbinding tussen al wat leeft op onze aarde niet mogen verbreken.

Een andere onderzoeker, genaamd Jose F Gonzalez, werkt vooral in Costa Rica. Zijn doel is om het tropisch regenwoud in al zijn schoonheid te bewaren door de lokale bevolking en de overheid samen te laten werken.

De derde kandidaat is een Zuid-Afrikaanse dame: Karen Allen. Zij verricht onderzoek voor de kust van Mozambique. Hier leven dugongs, beter bekend als zeekoeien. Dit zijn bijzonder vreedzame dieren die de bodem afgrazen en geen mens kwaad doen. Het probleem is echter dat zij regelmatig verstrikt raken in de vissersnetten en zodoende verdrinken. Er zwemmen nu nog slecht 250 van deze dieren rond in dit gebied dat al in 1971 is uitgeroepen tot nationaal park, maar de praktijk wijst helaas iets anders uit. Haar doel is voorlichting, praktische bescherming van het gebied via rangers en de dieren beschermen. Het is elke keer weer prachtig om te zien dat er mensen zijn die geloven in en werken aan een mooiere wereld.