Dinobos 41467.800Vertragingen op Schiphol, vrachtwagens omgewaaid en meerdere waarschuwingen op de radio… Het was me dinsdag het dagje wel. Ik was van plan te fietsen, maar met een degelijke wind heb ik toch even de auto genomen. Er werd gesproken over windvlagen tot honderd kilometer per uur en ik zag zelfs schuimkoppen op de Eem.
Aangezien het DierenPark midden in het bos ligt, gebeurt er nogal wat tijdens zo’n storm. De kleine takjes die naar beneden vallen, hebben nog wel iets leuks. De dikke takken kunnen echter voor problemen zorgen voor zowel mens, dier als materiaal. Natuurlijk plegen wij met grote regelmaat onderhoud in het bos, maar op dagen als deze kom je soms toch voor verrassingen te staan.

Een deel van de parkeerplaats is snel afgezet; er kwam veel hout naar beneden. Het DinoPark is voor de zekerheid ook maar even afgesloten.

Tijdens zo’n storm wordt er ook extra opgelet bij de dieren, vooral de bewoners van openverblijven krijgen speciale aandacht. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of er geen loshangende takken zijn bij de hyena’s, beren en het jachtluipaard. De olifanten reageren heel speciaal op de windstoten, zij gaan dan namelijk vaak in het midden van het verblijf staan. Dit gedrag heb ik meerdere malen waargenomen. Ik veronderstel dat de reuzen op de één of andere manier beseffen dat omvallende bomen gevaarlijk kunnen zijn. De kamelen en savannedieren zien het feit dat er takken naar beneden vallen alleen maar als een kans op extra versnaperingen.

De storm was ook een testcase voor onze grote volière SnavelRijk. Uiteraard hadden berekeningen uitgewezen dat alles stevig genoeg zal moeten zijn, maar vijftien meter is toch een hoog bouwwerk. Gelukkig heeft de volière het prima doorstaan.
Op dit moment zijn wij druk bezig met het nieuwe themagebied ‘Het Boerenerf’ dat voor Pasen klaar moet zijn en het ziet ernaar uit dat dit ook lukt. De onderhoud- en groenafdeling zullen de komende dagen echter flink de handen uit de mouwen moeten steken om de sporen van de storm weg te werken. Het park moet er komend paasweekend uiteraard paasbest uitzien.