hyenaZodra de barbecues aangaan in één van de rustkampen in het Afrikaanse Kruger Park, struinen de hyena’s rond het hekwerk in de hoop op vlees en botten.
Ondanks dat het streng verboden is de dieren te voeren, slagen zij er soms toch in wat te krijgen van de bezoekers.

Tijdens een blokje om, kom ik een hyena tegen in het kamp.
Het dier is via een afvoerbuis binnengekomen, maar weet gelukkig niet hoe snel hij weg moet komen als het dier mij ziet.

 

Wij als DierenPark hebben in Uganda een onderzoek naar hyena’s gesponsord. Ik ben toen ‘s nachts met een groep op pad geweest om hyena’s te tellen. In een open jeep met luidsprekerinstallatie en een mand vlees trekken wij de bush in.

Wij parkeren de auto en laten via de installatie het geluid horen van een groep hyena’s die een prooi heeft gevangen. Na enige minuten wachten, komt er opeens uit de duisternis een aantal hyena’s bijna letterlijk aanvliegen.

Dit is een schitterend gezicht, alleen schrok ik me rot toen er plotseling ook een panter ten tonele verscheen. Er volgt een gevecht om de prooi. Als je op dat moment in een open wagen zit, is dat best riskant. Gelukkig kan ik het nog steeds navertellen.

Sommige hyena’s worden gebruikt als ‘stoere hond’. Het dier heeft dan een zware ketting als halsband en een stevige muilkorf om. Dit sluit uiteraard niet aan bij het natuurlijke gedrag van een hyena. Ik heb gehoord dat deze hyena’s soms worden gebruikt om tegen honden te vechten. Persoonlijk geef ik de hond weinig kans, want hyena’s hebben de sterkste kaken van het hele dierenrijk.

Een laatste voorbeeld van contact tussen mens en hyena is een filmpje op YouTube waarin een meneer midden in een groep hyena’s ligt te ravotten. Het geheel maakt een zeer ontspannen en vrolijke indruk, maar ik zou toch het advies willen geven daar geen voorbeeld aan te nemen. Mocht u ergens in de wereld een hyenagroep tegenkomen en u wilt dat nadoen, dan is er een redelijke kans dat dit het laatste is wat u op Aarde meemaakt.

Marjo Hoedemaker is adviseur van DierenPark Amersfoort