De witte tijgersVoor bezoekers in ons park lijkt het de laatste weken wel een soap bij de tijgers. De witte tijgers zijn niet zichtbaar en soms loopt er opeens een Siberische tijger in het verblijf van de buren. Tijd om het één en ander uit te leggen.

Het is ruim vijftien jaar geleden dat de nachtverblijven van de tijgers zijn gebouwd. Door de jaren heen is dit verblijf verouderd en voldoet niet meer aan onze welzijnseisen.

Wij willen graag een ruimer en vooral hogere binnenplaats creëren. Ook willen wij gescheiden ruimtes om de dieren aan elkaar te laten wennen, een speciale ingang voor de transportkist en ruimte om in alle rust te bevallen.

Op het moment dat je gaat verbouwen, komen er wel wat problemen om de hoek kijken. De eerste vraag is natuurlijk, waar laat je een paar tijgers? In ons geval hoeven wij daar niet lang over na te denken, namelijk in de quarantaine.

In dit ruime verblijf achter de schermen past één koppel tijgers.

De veiligheid tijdens de bouw is een ander verhaal. De witte tijgers zijn tijdelijk verhuisd, maar de Siberische tijgers moet je zeker niet onderschatten.

De toegang tot de nachtverblijven hebben wij daarom tijdelijk dichtgemetseld, maar de Siberische tijgers moesten wel kunnen wisselen van verblijf. Want hoe ruim hun buitenverblijf ook is, je kunt man en vrouw niet samen voeren.

De man zal altijd proberen het eten af te pakken, ook al heeft hij zelf het grootste stuk vlees. Dat betekent dat de Siberische tijgers afwisselend in het verblijf van de witte tijgers zitten en dan weer in hun eigen verblijf. Ik kan mij voorstellen dat dit voor bezoekers verwarrend kan zijn, maar de tijgers hebben een aantal uitdagendeweken gehad. Zo konden zij steeds andere geuren ontdekken en hun overburen, de neushoorns, van verschillende kanten bekijken.

De verzorgers hebben extra zorg gehad, de technische dienst veel werk en de bezoekers hebben de witte tijgers even moeten missen, maar het resultaat mag er wezen. Zowel de Siberische als de witte tijgers zijn weer zichtbaar. Nu maar hopen op jonge Siberische tijgers, want daar is het allemaal om te doen. De tijgerin is van de pil en de welpenkamer is er klaar voor!
Marjo Hoedemaker is adviseur van DierenPark Amersfoort