hyenaOnlangs is de nieuwe Klim Alles-route over het hyenaverblijf geopend. Je kunt nu een spectaculaire tocht onder, door en over het verblijf maken. De komende weken vertel ik u van alles over de bijzondere hyena’s.

Mensen vinden de dieren eng of juist lief. De hyena’s worden verguisd of juist bewonderd. Zelden zijn er over dieren zoveel misverstanden geweest als over de hyena’s. Dat komt vooral omdat veel mensen zich niet in deze dieren verdiepen. Weinigen hebben er weet van hoe interessant deze roofdieren zijn. Films en musicals hebben ook niet bijgedragen aan een positief beeld over deze soort. In films als The Lion King worden de dieren als onsympathiek neergezet. Niets is echter minder waar: hyena’s zijn juist heel zachtaardig.

Hyena’s zijn heel sociale dieren die, afhankelijk van het voedselaanbod, alleen of in kleinere of grotere familiegroepjes leven. De dieren zijn zelfs zo meegaand met elkaar dat zij voor hun jongen, die nog niet mee op jacht kunnen, én de oppashyena, een deel van hun buit naar hun hol meenemen. Het spreekwoord ‘Onbekend maakt onbemind’ is zeker op hyena’s van toepassing. De dieren worden er vaak van beschuldigd dat zij hun prooi stelen van andere dieren. Uit onderzoek is echter gebleken dat niet de hyena’s de boosdoeners zijn, maar juist de veel sterkere leeuwen.

De hyena’s hebben nog meer goede eigenschappen: zij zijn de ‘opruimingsdienst’ van de natuur. Alles krijgen zij met hun ontzettende sterke kaken kapot en hun maagsappen verteren het allemaal. Je kunt vaak zien of er in hyena’s in de buurt zijn geweest aan hun kenmerkend kalk witte, stevige drollen langs de kant van de weg.

Soms is er tussen de hyena’s een klein opstootje als het om voedsel gaat. Het geluid dat de hyena’s dan maken is best eng, afschrikwekkend of juist huiveringwekkend. Wat veel mensen niet weten, is dat de dieren dit geluid ook maken om hulp in te schakelen: ‘ik heb een probleem, kom helpen’. De hyena’s weten dat je samen sterker bent dan alleen. De hyena’s kunnen ook een combinatie maken van lachen en huilen: een sociale roep. Als je dit ‘gejammer’ een keer in een nachtelijke Afrikaanse jungle hebt gehoord, vergeet je het je hele leven niet.

Volgende week meer hyena!