Internet is een prachtig medium. De hele wereld komt met een enkele druk op de knop je huiskamer binnen. Uiteraard ontvang ik veel artikelen over natuur, stropen, rampen, ontbossing en illegale handel in dieren. Ook lees ik over tijgerfarms waar deze dieren worden gefokt voor hun botten, berenfabrieken waar constant gal van hen wordt afgetapt, neushoornboerderijen in China waar de horens worden afgeschraapt en ga zo maar door.
Nu kwam ik een artikel tegen waarin werd geschreven over de olifantenstand in de tropische wouden van Zuidwest-China. Meer dan de helft van al het gestroopte ivoor verdwijnt naar dit land dat bekend staan om de onverzadigbare honger naar ivoor. Toch is in de laatste 25 jaar het aantal Aziatische olifanten in de Chinese provincie Yunnan meer dan verdubbeld dankzij het geld dat beschikbaar wordt gesteld door de provincie.
Dit geld wordt gebruik voor voedselprogramma’s, voorlichting en een zeer strenge bescherming. Stropers worden zonder meer ter dood veroordeeld. Sinds 1995 zijn al vier mensen geëxecuteerd vanwege het schieten van een olifant. Dit heeft dusdanige respect veroorzaakt dat men de dieren nu volledig met rust laat. Olifanten voelen zich blijkbaar prettig en veilig in dit gebied, vandaar dat het aantal olifanten hier zo stijgt. Soms trekken de dieren de grens over bij Laos, maar dan worden zij onmiddellijk gestroopt. Olifanten herkennen veilige en onveilige gebieden, dus zij trekken bijna niet weg uit Yunnan.
Het blijft wel een gebied dat mens en dier met elkaar moeten delen en ook hier is dus wel sprake van een conflict tussen beiden. In dit geval betaald de overheid de schade, veroorzaakt door olifanten, aan de boeren terug. De compensatie van de vernielde oogst in 2012 was bijna 480.000 dollar.
De afgelopen jaren heeft de overheid ook wildakkers aangelegd waar mais, bamboe en andere gewassen groeien als voedsel voor de olifanten. De boeren krijgen advies over hoe zij kunnen schakelen van rijst en bananen naar theeplantages. Dit is zeker zo winstgevend.
Zo lees ik eindelijk, naast de panda, eens een positief verhaal over de natuur in China.