aapjesEén van de meest populaire diersoorten in dierentuinen is de ringstaartmaki uit Madagaskar. Deze grappige dieren zijn in bijna alle tuinen vertegenwoordigd. Dit is met name te danken aan hun gedrag en schattige uitstraling. Hun uiterlijk is buiten discussie erg bijzonder; mooie licht blauw-grijze grote ogen en een prachtige staart met zwarte ringen. Wanneer de maki’s over de grond lopen, staat hun staart recht omhoog als soort van richtingaanwijzer welke kant zij opgaan.

Ringstaartmaki’s hebben weinig natuurlijke vijanden en hebben daarom ook veel vertrouwen in de mens. Jaren gelden liep ik met Liesbeth in een reservaat op Madagaskar waar wij een groepje van deze halfaapjes tegenkwamen. Zij wandelden rustig over de grond. Toen één van de dieren Liesbeth een banaantje zag eten, schrok de maki er niet voor terug om op haar arm te springen voor een smakelijk hapje.

In de jaren zeventig waren deze dieren zeer zeldzaam in dierentuinen, maar dankzij het fokprogramma staan er tegenwoordig honderden dieren in het Europese stamboek en is het niet langer lastig om als dierentuin deze dieren te krijgen. In DierenPark Amersfoort maken maki’s sinds 1998 deel uit van onze collectie. De aapjes zijn hier erg succesvol en er zijn al veel jongen in ons park geboren. Zo kwam er zelfs een keer een drieling ter wereld. Eén van de drie jongen werd toen gezoogd door een zusje van de moeder. Zij had zelf één jong en dus kon het derde kleintje van haar zus bij haar drinken.

Maki’s leven in een echte vrouwengemeenschap. Het oudste vrouwtje is de baas, de mannetjes spelen alleen een rol in de paartijd die eind november begint. Verder moeten de mannelijke maki’s zich gedeisd houden, anders worden zij door de vrouwen redelijk agressief op hun plaats gezet. Gelukkig zijn deze speelse dieren voornamelijk erg vriendelijk en bezoekers genieten vaak van hun gedrag in de zon. Deze dieren zijn echte zonneaanbidders en genieten met uitgespreide poten van de warmte. Wat betreft een aantal dingen is niets menselijks de maki vreemd…