reeënJe hoeft geen weerdeskundige te zijn om aan te nemen dat er dit jaar geen Elfstedentocht meer inzit. Wat een prachtig vroeg voorjaar! Niet alleen alle bloemetjes steken zo vroeg de kop op, ook de knopen aan de struiken lopen bijna weelderig uit. De kans op een sneeuwbui of nachtvorst is natuurlijk niet uitgesloten, maar van mij hoeft dat niet meer…

Afgelopen weekend heb ik heerlijk op de fiets gezeten en genoten van de Hollandse natuur. Het is een ware beleving. Zo zie ik veertien reeën net na de brug op de Bunschoterstraatweg tegenover het nieuwe ziekenhuis. Ik ben zo geïmponeerd door dit voor mij zo unieke verschijnsel, dat ik spontaan omdraai om mijn camera te halen en het tafereel vast te leggen.
Gelukkig zie ik bij terugkomst dat de groep er nog steeds is.

 

Ik fiets verder naar de Eempolder bij Eemnes. Hier zie ik duizenden kolganzen scherend en luid gakkend af en aan vliegen. Verder zijn er ook kleinere groepen brandganzen, waterhoentjes en een aantal kemphaantjes. Tot mijn verbazing zie ik tussen een grote groep ganzen opeens een zeldzame dwaalgast voorbij komen, namelijk een roodhalsgansje.

Weer op de fiets kom ik terecht in het Gooise Natuurreservaat en daar sta ik oog in oog met Schotse hooglandrunderen. De dieren zien er agressief uit, maar zijn de rust zelve totdat je het pad van moeder en kalf kruist. Dan moet je even goed oppassen voor de beschermingsdrift van moeders.
Zo’n goed voorjaar is natuurlijk ook leuk voor ons park; mooie bezoekersaantallen, besparing op energiekosten en werkzaamheden worden niet gestoord door slecht weer. De dieren genieten er ook zichtbaar van. De kamelen beginnen wat vroeger met hun rui en bij de flamingo’s zijn de eerste baltspassen al te zien. Vorig jaar hebben zij qua eieren verstek laten gaan, maar dit jaar zijn wij weer hoopvol gestemd.

Waar wij ook naar uitzien is de uitslag of onze neushoorn Saar weer drachtig is en wij wachten eveneens met spanning op de komst van onze nieuwe olifantenstier uit Spanje!