maroela oifant unnamedHet smaakt een beetje als een lychee, wat slijmerig. Het ziet eruit als een kleine, groene pruim die geel kleurt wanneer het verder rijpt. Bovendien kun je er een prima alcoholisch drankje van maken. Dan heb ik het over de vrucht van de Afrikaanse maroelaboom. Voor mij was het eigenlijk alleen bekend dat olifanten dit fruitstuk graag eten. Maar de opties blijken eindeloos. Bavianen eten de lychees bijvoorbeeld ook veelvuldig, al vinden de olifanten het een nog veel lekkerder hapje. Deze slijmerige vrucht komt van de maroelaboom, een boomsoort die alleen in Afrika voorkomt.De ‘valse’ mannelijke maroelaboom draagt geen vrucht, alleen de vrouwelijke boom doet dat. En van deze vrucht maken wij volop gebruik van! Amarula, de likeur gemaakt van deze vrucht, is een bekend en populair exportproduct. Het olifantje voorop de fles bewijst de immense populariteit van de vrucht bij deze dieren, daarom wordt de boom ook wel de ‘olifantenboom’ genoemd.

De olifant slikt de slijmerige vruchten bij tientallen tegelijk als een smakelijk hapje. Hetzelfde zie ik ook bij de appeltjes die wij in DierenPark Amersfoort aan de olifanten voeren. Daar zijn onze dikhuiden ook helemaal op verzot.
Meer dan de helft van de vruchten wordt door de kiezen vermalen. Alleen de vruchten die worden vermalen, worden ook goed verteerd. Het verhaal gaat dat de rest van de vruchten in de buik kunnen gaan gisten waardoor er alcohol vrij komt. Op deze manier zou de olifant na het eten van deze vrucht er nogal aangeschoten bij kunnen lopen.

Het volgende YouTube filmpje laat de effecten van zo’n maroela-feestje op de dieren heel goed zien.

Dit leerde ik allemaal na mijn laatste bezoek aan Afrika. Ondanks dat ik hier al zo vaak ben geweest, kom ik nog altijd fascinerende dingen te weten over dit continent. Ook nu weer heb ik 2500 kilometer in 14 dagen afgelegd. Tijdens deze trip rijden wij vanuit Mopani eerst de bekende route rond Mooiplaats. Hier kruizen tientallen imposante olifantenstieren onze weg. Zelfs met de nieuw vergaarde kennis over hun smakelijk maal, lijkt geen van hen ook maar enigszins aangeschoten.