neushoorn zonder hoorn unnamedToen ik thuis kwam van enkele weken Krugerpark in Zuid-Afrika, werd ik blij verrast door 150 enveloppen met nagels. Fantastisch om te zien hoe het publiek reageert op onze ‘red de neushoorn-actie’. Er worden enveloppen afgegeven bij de balie, nagelbrieven per post gestuurd en er worden nagels geknipt bij de zuil in het park.
De briefjes die ik bij de nagels ontvang, stimuleren mij om door te gaan. Er worden hele acties opgezet door schoolklassen en pedicures die vervolgens grote ladingen geknipte nagels insturen. Er komt zelfs post aan onder vermelding van ‘nagels voor de neushoorn, Amersfoort’ evenals post uit België.

Ondanks de vele reacties, kom ik erachter dat het langzaam gaat. Het resultaat, 500 gram, is pas tien procent van het streefgewicht. Met vijf kilo kan ik op pad naar de ambassadeur van Vietnam. Het is mijn bedoeling dat hij actie gaat ondernemen tegen stroperij; ofwel tegen de overtuigingen in zijn land. In Vietnam denkt men dat de keratine in de hoorns kan helpen bij het genezen van kanker en daarnaast nog andere helende functies heeft.

Vietnam is overigens niet het enige land waar dit wordt gedacht. Aangezien keratine ook in de nagels van mensen zit, zijn wij gestart met onze neushoornactie. Het uitzoeken en verwerken van de nagels is een langdurige, smerige klus. Alle reacties zorgen er echter voor dat ik er vertrouwen in heb.

Knip dus vooral nog even door, het idee blijft voor 100% staan!
Mijn bezoek aan Zuid-Afrika gaf hier zelfs nog een grotere boost aan. In het Krugerpark heb ik mensen gesproken die zeer betrokken zijn in de bestrijding van neushoornstroperij. Veel vaker wordt er gesproken van een ware neushoorn-oorlog. Stropers beschikken over veel kennis en zijn redelijk ongrijpbaar. Hier tegenover wordt er verbeten jacht gemaakt op deze jagers met snelle crossmotoren, terreinwagens en vele manschappen. Aan beide kanten vallen vandaag de dag veel dodelijke slachtoffers. De neushoorn-oorlog gaat om veel geld, wat voor mensen het risico waard is. Het stropen is nog niet afgenomen. Onze nagelactie loopt daarom ook nog niet af. Blijf knippen en sturen, de neushoorn is nog niet gered.