olifanten tunnel article-0-0CF21001000005DC-527_634x402Raar idee: ik schrijf mijn column in 2013 en u leest de column in het volgende jaar: 2014.
Het afgelopen jaar is omgevlogen! Ik ben als adviseur veel op reis geweest voor dierentuinen in Europa, heb congressen bezocht, ben reisleider geweest in Zuid-Amerika en ik ben er even tussenuit geweest naar Afrika en Sri-Lanka om samen met een televisieploeg een film op te nemen voor de Nederlandse televisie.

De documentaire gaat vooral over het conflict tussen mens en olifant. Kijk hiervoor ook op de Krugerpark-Afrika-Wildlife site.

 

 

Naast mijn buitenlandse bezoeken, heb ik ook veel natuurpracht dicht bij huis meegemaakt. Dikwijls fiets ik regelmatig door natuurgebieden Birkhoven en Soesterduinen, vlak gelegen naast het DierenPark. Tot mijn grote verwondering zag ik op een dag ’s morgens vijf reeën op vijftien meter afstand van ons park lopen. In het park zelf maken wij ook veel bijzondere momenten mee. Zo is neushoorn Sunanda verhuisd naar Groot-Brittannië waar zij zich prima vermaakt, is neushoornmoeder Saar vermoedelijk drachtig en – minder leuke gebeurtenis- is olifant Mimi ingeslapen Er zijn mooie nieuwe projecten zoals het Schildpaddenhuis in het DinoPark, een nieuwe Klim Alles-route bij de hyena’s, de horecapunten zijn volledig opgeknapt en gemoderniseerd en er is nieuwe dierenbebording gekomen.

Ook in buitenlandse dierenparken is er veel goed nieuws te vermelden. Er zijn 49 reuzenpanda’s geboren waarvan 42 nog steeds in blakende gezondheid zijn. In totaal zijn er nu 367 panda’s in mensenhanden. Dat betekent een uitbreiding van 10%. In het wild leven er rond de 1600 panda’s.

Het allerleukste nieuws dit jaar komt wat mij betreft uit Afrika. In Nederland kennen wij zogenaamde ‘dassengangen’ en ‘windtunnels’ over de snelweg. In Kenia is er een olifantentunnel – zie foto – gemaakt onder de weg door. Hierdoor werden twee wildgebieden met elkaar verbonden. De totale kosten zijn, naar verluid, 150.000 Engelse ponden. Het bedrag is overigens gesponsord, maar het belangrijkste is dat het werkt. Tientallen olifanten maken nu dagelijks gebruik van deze prachtige doorgang.
Ik wens u allen een gezond 2014!