neuhoornOndanks alle schoonheid van het Krugerpark, heeft het park helaas ook nog steeds een schaduwzijde. Ondanks dat er met man en macht wordt gepatrouilleerd, is er ook dit jaar weer een absoluut record in de neushoornstroperij bereikt. Dit jaar zijn er rond de achthonderd neushoorns gedood in Zuid-Afrika. Zowel rangers, politie en het leger dragen een fikse steen bij aan het beschermen van de dieren. Verder wordt er buiten het park ook veel achtergrondinformatie verstrekt via radio en grote borden. In het park staan ook borden waarop toeristen aan kunnen geven welke dieren zij hebben gezien zoals leeuwen, olifanten, en buffels. Voorheen stond hier ook de neushoorn tussen, maar dit dier wordt niet meer vermeld om stropers geen aanwijzingen te geven waar deze dieren zich bevinden.

Juist daarom is het zo triest dat de cijfers nog steeds in negatieve zin stijgen en er beginnen zelfs stemmen op te gaan om het stropen te legaliseren. In Zuid-Afrika is het houden van wild een heel ander begrip dan in andere landen. Hier vindt er een immense handel in wild plaats. Zo zijn wildboerderijen met honderden dieren zoals zebra’s, gnoes en impala’s heel normaal. Deze dieren worden gehouden voor hun vlees, hoorns en huiden. De jacht is ook ‘big business’. Jaarlijks komen er duizenden jagers uit de hele wereld naar Zuid-Afrika om dieren af te schieten. Dit is hier volledig legaal en het is zeer populair om op leeuwen en panters te jagen. De olifant, giraffe, nijlpaard en krokodil staan op dat lijstje, hier hangt natuurlijk wel een fiks prijskaartje aan. Alles bij elkaar levert deze bedrijfstak veel geld en werkgelegenheid op, denk aan wapenverkoop, preparateurs van trofeeën, hotels enzovoort.

Er zijn hier ook speciale boerderij waar honderden neushoorns worden gehouden. Om de twee jaar wordt de hoorn afgezaagd en opgeslagen met de hoop dat zij ooit in de vrije verkoop mogen worden verkocht voor veel geld. Misschien kan de stroperij hierdoor afnemen, maar ook in dit geval zijn er net zoveel voor- als tegenstanders van dit idee. Eerlijk gezegd, weet ik in dit geval ook niet wat wijsheid is. Dat het probleem steeds groter wordt, is mij in ieder geval heel duidelijk geworden.