Olifant Radza cd2e8bab-6772-4a6c-8142-88c2556d414eOlifant Radza is op dinsdagavond i oktober 2013 in Dierenpark Emmen geëuthanaseerd. Hij had al enige tijd last van pijnlijke voorpoten en begon steeds moeilijker te lopen. Röntgenfoto’s die van zijn voorpoten zijn gemaakt, gaven een duidelijk beeld van ernstige botontstekingen, waar de olifant veel pijn aan had. Om hem een lange pijnlijke lijdensweg te besparen, is besloten de olifant in te laten slapen.

Radza had al last van zijn voorpoten, toen hij vanuit Riga naar Emmen kwam. Door de regelmatige verzorging en behandeling waren de problemen redelijk onder controle. De laatste weken verergerden die en had de olifant duidelijk veel pijn. Het park heeft verschillende binnen- en buitenlandse deskundigen geraadpleegd, maar de foto’s maken duidelijk dat genezing niet meer mogelijk is. Radza is, zoals de wet dat voorschrijft, voor sectie overgebracht naar de diergeneeskundige faculteit van de universiteit van Utrecht.

Radza kwam in de eerste week van oktober 2003 vanuit de dierentuin van Riga in Letland naar Dierenpark Emmen. Om het transport te realiseren moest de grootste transportkist aangepast worden aan Radza’s reusachtige afmetingen. Hij was met een gewicht van ruim 7000 kilo de grootste en zwaarste Aziatische olifant in Europa.

Vanaf het begin was hij een vriendelijke, voor de verzorgers makkelijke olifant. Hij maakte dag en nacht deel uit van de kudde, ook als er een bevalling gaande was. Uitzonderlijk voor een volwassen mannetjesolifant. Radza heeft dan ook nooit gescheiden van de kudde gestaan op het aparte “bulleneiland” in Emmen. In Riga had hij al een dochter en daar kwamen vervolgens in Emmen nog eens 13 nakomelingen bij. In Emmen verblijven op dit moment nog dochter Shwe Zin en maar liefst 7 zonen in de leeftijd van nul tot vijf jaar. Twee volwassen vrouwelijke olifanten in Emmen zijn mogelijk nog drachtig van hem.

Radza was met zijn 47 jaar de op één na oudste olifantenstier in Europa.