kandy-perehara-elephantMijn reis gaat verder naar de Kandy Perehera: een feest ter ere van de ‘Tand van Boeddha’. Dit is een heilige gouden tand die wordt bewaard in de tempel Sri Dalada Maligawa. Dit feestelijk gebeuren duurt tien dagen en iedere avond is er na zonsondergang een kilometerslange processie die ruim drie uur duurt.

Een feest met dans in traditionele kleding, muziek, vuur, acrobaten en een honderdtal olifanten. Hoofdzakelijk bestaan deze olifantenkuddes uit stieren met lange stoottanden. Deze dikhuiden zijn aangekleed met prachtige gewaden die de hele olifant bedekken. Het ‘kopkleed’ hangt vol met ledverlichting. Voor mij onbegrijpelijk hoe deze dieren zo rustig blijven in die enorme kakofonie van geluid, vuur, beweging en honderdduizenden mensen langs de route. De ‘mahout’ (de olifantenbegeleider) staat er in alle rust bij en kijkt beurtelings naar de olifant en het publiek.

Tijdens het feest staan de olifanten rondom de tempel opgesteld. De gehele dag krijgen de olifanten voedsel aangeleverd; met grote vrachtwagens komen palmbladeren, bananen, bomen en hout aan. De olifanten halen vervolgens het voedsel op. Een prachtig gezicht als een stier van enkele honderden kilo’s aan komt zetten met een grote voedingsvracht.

Het transport van de olifanten is in mijn ogen helemaal een wonder. Een vrachtwagen rijdt tegen een heuveltje op, de olifant komt eraan lopen, stapt op de laadvloer, paal erachter, een uiteinde van een touw/ketting gekoppeld aan de auto en een uiteinde aan de achterpoot van de olifant én rijden maar. Uiteraard met de mahout op een matrasje erbij; zo komt er dan midden in een propvolle stad een olifant op een vrachtwagen binnen. Het dier toont geen enkele reactie en kauwt rustig op wat palmbladeren.

Ook bijzonder is de ‘olifanten-wasstraat’. Hier is de gehele dag water voor de olifanten beschikbaar. De olifant krijg het commando ‘plat liggen op zijn zij’ en met een kokosnoot wordt hij helemaal afgeschuurd. Voor een paar roepie mag een toerist het ook even doen voor de foto.