Olfant Dublin zoo unnamedEind vorig jaar dacht ik dat het wel even genoeg was geweest met al dat reizen, want ik had zeker tweehonderd nachten niet thuis geslapen. Toch beleef ik er steeds weer veel plezier aan, want het werk is enorm verrijkend. Zo heb ik nieuwe landen verkend, nieuwe mensen uit het vak ontmoet en verschrikkelijk veel gezien. Voor ik het wist, was ik dan ook weer onderweg naar een nieuw buitenlands klusje.

Een vakbroeder moest onverwachts afzeggen en dus werd ik eind 2014 gevraagd om voor drie dagen naar Ierland te komen om de dierentuin in Dublin te screenen. Dit was niet tegen dovemansoren gezegd, want dit park wilde ik graag bezoeken. In deze tuin zijn recent namelijk drie olifantenjongen geboren en die wilde ik graag tijdens hun spelgedrag observeren.

Dublin Zoo is geopend op 1 september 1831 en is daarmee één van de oudste dierentuinen van de wereld. Het park wordt geleid door de Nederlander Leo Oosterwegel die ook jarenlang in Australië heeft gewerkt. Onder zijn leiding heeft de tuin een enorme vooruitgang geboekt en is het uitgegroeid tot één van de topattracties van Ierland met ruim 1.000.000 bezoekers. In dit park hebben zij een prachtige fokgroep witte neushoorns, grote eilanden die worden bewoond door gorilla’s samen met mangabeys, mooie chimpansees, Celebes makaken, Indische leeuwen met welpen en zelfs okapi’s zijn er te bewonderen.

Zes jaar geleden heb ik het park ook bezocht om te kijken naar hun voedermethoden in het olifantenhuis. Deze momenten zijn er geheel opgericht om het natuurlijke gedrag van de dieren te stimuleren en dat is gelukt. Eén van die resultaten is de geboorte van de drie rakkertjes van rond de 100kg. Dit heeft ook een relatie met Nederland en de samenwerkende dierentuinen. Op 16 juni 1984 is olifant Bernadine uit Blijdorp met dochter en twee andere gezinsleden naar Dublin afgereisd. Daar is twee jaar geleden een flinke en aardige vent uit de dierentuin van Chester toegevoegd met het bovengenoemde resultaat. Het was een prima staartje van het oude jaar.

Kijk voor de 3 pasgeboren olifantjes op Ongebaande Paden.