Zoo Bitola Image0717Heeft u het weleens meegemaakt dat u op Schiphol staat en het ticket niet klopt? Mij overkwam dit laatst toen bleek dat mijn naam op de boarding pass niet overeen kwam met de vermelding in mijn paspoort. Het ticket was mij toegestuurd vanuit Macedonië en ik had het niet zorgvuldig gecontroleerd. Zodoende moest ik een nieuw kaartje kopen. Maar dit terzijde.
Ik ben via de Europese dierentuinvereniging EAZA mentor van twee dierentuinen in Macedonië, te weten Skopje en Bitola. Het park in Skopje doet het goed, in vijf jaar tijd is het van veertigduizend naar bijna driehonderdduizend bezoekers gestegen. Mijn kennis wordt vooral gebruikt om de tuin te verbeteren zodat het park in de toekomst volledig lid kan worden van de Europese club. De hoge eisen betreffen dierenwelzijn, educatie en deskundigheid van de verzorgers. Ook is een zorgvuldige dierenadministratie van groot belang voor het uitwisselen van dieren tussen EAZA-leden en het gezond houden van de populatie.

Hier in West-Europa is het heel normaal om bijvoorbeeld een berg droge bladeren in een verblijf te leggen ter verrijking van de dieren. Een verblijf hoeft niet brandschoon te zijn; takken, boomwortels, kartonnen dozen, zandbergjes, maisstengels, pompoenen … Alles werkt als ‘verrijking’, wanneer je het op de juiste wijze toepast. In Macedonië moet daar nog een omslag in komen, vandaar dat ik de verzorgers help wat creatiever te werken om het natuurlijke gedrag van dieren te stimuleren.

In Bitola is het een ander verhaal, daar zijn nu een tiental nieuwe verblijven gebouwd met geld uit Europese subsidies, maar er moet nog een deugdelijke directie worden samengesteld. Als ik een goede samenwerking tussen beide tuinen kan bewerkstelligen, zie er ik er zeker toekomst in. Vooral de beren, tijgers, leeuwen en verschillende apensoorten zijn er de afgelopen jaren op vooruitgegaan. Het koste mij wel enige hoofdbrekens om uit te leggen dat als je een tijgerverblijf bouwt, je dan overal dezelfde hoogte moet aanhouden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je het dier even verderop de mogelijkheid geeft om via een afdakje van minder dan twee meter hoogte het verblijf te kunnen verlaten.
Zo zie je maar weer hoe belangrijk het kan zijn om samen te werken.