Dubai falcon04Tijdens mij bezoek aan de Emiraten verbaas ik me over de enorme aquaria met haaien in winkelcentrums en koningspinguïns in skihallen. Dit was echter niet het meest bijzondere.
Onder begeleiding van mijn oud-collega Paul ga ik op bezoek bij een privédierentuin van een sjeik. Midden in de stad ligt een ommuurde ruimte van ongeveer 25 hectare, achter deze muren verschuilt zich een prachtige wereld.

Bij binnenkomst zie ik een collectie giraffen en antilopen, waarvan de meeste soorten vrij rondlopen in een indrukwekkend gebied met watervallen, grasvelden en bomen die schaduw bieden. U moet zich voorstellen dat dit alles in een omgeving te zien is, waar normaal niets groeit.

Bijzonder vind ik de aanwezigheid van de tientallen, vrij rondlopende kraanvogels. Sommigen van hen zitten broedend op het nest en anderen lopen met kuikens.
Ik zie ook twee stokstaartjesfamilies, ieder in hun eigen domein. Zij worden gehouden om de muizen en ratten te vangen, dit met veel succes!

 

In de Emiraten is de jacht met valken een populaire sport. De roofvogelcollectie ontbreekt dan ook niet; deze vogels zijn ondergebracht in ruime volières. Iets nieuws voor mij is het feit dat er ook jachtluipaarden worden gehouden die helpen met de jacht. Volgens mijn informatie gebeurde dit al vele jaren niet meer, maar hier komt het nog regelmatig voor. In de woestijn wordt met hulp van deze dieren op antilopen gejaagd. Ik heb jarenlang begrepen dat deze techniek niet meer bestond.

Na dit bijzondere bezoek, heb ik aan de kust een project bezocht waar hard wordt gewerkt om een educatiecentrum op te zetten. De bedoeling hiervan is om vooral jeugd kennis te laten maken met natuur. Verderop loop ik over een plein vol met bedrijvigheid; Wij zouden het een vogeltjesmarkt noemen. Overal zie ik kleine winkeltjes die helemaal zijn volgestopt. Kalkoenen, papegaaien, pauwen en zelfs jonge struisvogels. Deze dieren worden op een manier gepresenteerd waar ik veel vraagtekens bij zet. Daarnaast zijn er tientallen schildpadden, hagedissen en leguanen in vele verschillende soorten aanwezig. De puppy’s en jonge katjes zijn ook ruim voorradig. Hier wordt goed duidelijk hoe in ieder land eigen normen gelden. Van mijn korte bezoek aan de Emiraten, blijft mij het meeste bij hoe verschillend culturen omgaan met hun dieren.