sunanda 22cae1a37440e1190889cb27dd62d672In ons park wonen 150 verschillende diersoorten. Neushoorns zijn er echte blikvangers.
De geboorte van ons eerste neushoornjong Sunanda op 19 november 2011 heeft hier zeker mee te maken. Op de foto hiernaast staat zij nog als baby.
In bijna twee jaar tijd hebben bezoekers het kalfje zien opgroeien van veertig kilogram naar een fikse dame van naar schatting zo’n driehonderd kilogram.

Een tijdje geleden kregen wij via de stamboekhouder van de neushoorns de vraag om Zimon ( vader van Sunanda ) tijdelijk onder te brengen in een Engelse dierentuin.
Wij vinden dit geen bezwaar, maar willen moeder en dochter in Amersfoort houden.

Er is echter een klein puntje; wij willen namelijk graag dat Zimon voor zijn vertrek onze Saar nog een keer dekt. Om dit mogelijk te maken, hebben wij Saar en Sunanda even moeten scheiden, want hierdoor wordt de kans groter dat Saar in de vruchtbare periode komt. Nadat Sunanda naar het verblijf naast die van haar moeder is verhuisd, gebeurde er van alles, behalve een dekking tussen Zimon en Saar. Om te achterhalen waarom het vrouwtje niet in cyclus kwam, hebben wij onze neushoorngynaecoloog uit Berlijn laten komen. Uit zijn onderzoek blijkt dat het in principe moest kunnen gebeuren, maar tot 10 oktober was dit nog steeds niet het geval.

Toen kwam de verlossende opmerking van de verzorgers: “Het ziet ernaar uit dat Saar in de vruchtbare periode komt!”
Inderdaad: fluiten, onrust, overal plasjes doen………..Deze tekenen zijn redenen genoeg om het koppel bij elkaar te laten. Voor het paringsritueel hebben wij een apart dekverblijf waar de neushoorns elkaar niet kunnen beschadigen tijdens hun zeer uitbundige voorspel. Je staat versteld hoe bewegelijk zij op zo’n moment zijn. Het is bijna een prehistorisch gezicht, zoals deze zwaargewichten paren. Dit kan zomaar ruim een uur duren, zonder enig geluid. Gedurende die tijd blijven de verzorgers het geheel waarnemen en schrijven alles op wat er gebeurt.

Als je daar dan op een verhoging staat te kijken, voel ik me een bevoorrecht mens dat ik dit mag meemaken.
Met de verwachting dat er begin 2015 weer zo’n dwergje rondloopt, ben ik helemaal een tevreden mens.