snavelrijkNiet trots, maar apetrots was ik zaterdagmorgen bij de opening van onze nieuwste aanwinst SnavelRijk. Een reuzen-doorloop-volière van 45.00 cm inhoud.
SnavelRijk is in ieder geval de grootste van Nederland, maar daarnaast behoort de volière ook bij de top tien in de dierentuinwereld.

De volière heeft een hoogte van vijftien meter en een oppervlakte van wel drieduizend vierkante meter. Het verblijf is niet alleen qua omvang erg bijzonder.

In dit verblijf kunnen gieren, pelikanen en maraboes vrij rondvliegen. Dit in tegenstelling tot het verleden toen de vleugels van deze soorten meestal waren geknipt en dus alleen maar op de grond konden verblijven.

 

Waar ik ook groot respect voor heb, is het complete team dat zich heeft beziggehouden met dit omvangrijke project. Van ontwerper, technische dienst, groenvoorziening, dierverzorging, onderhoud, maar ook de marketingafdeling en niet te vergeten de tientallen vrijwilligers. In iets meer dan twintig weken is dit reuze project letterlijk en figuurlijk uit de grond gestampt.

De beoogde openingsdatum zaterdag 5 juli was heilig verklaard. Hoe verschillende bezoekers nogal betwijfeld naar de bouwput keken en zich afvragen of het verblijf wel op tijd af zou zijn, klopte uiteindelijk toch alles op het juiste moment. Ik denk dat een aantal DierenPark-bewoners zich nu terecht Van Gaal voelen.

De volière wordt onder andere bewoond door vale gieren. Deze vogels leefden voorheen in een verblijf in onze Stad der Oudheid. Het verhuizen van deze vogels had nogal wat voeten in de aarde. Dat eist toch wel enige handigheid, doortastendheid, maar ook voorzichtigheid: de gieren kunnen gemeen bijten. De pelikanen en maraboes zijn geboren in verschillende Europese dierentuinen. Deze vogels maken allemaal deel uit van een stamboek. Amersfoort werd door een stamboekhouder als een ideale locatie gezien, omdat de vogels hier bij elkaar in een vrij vluchtvolière kwamen te leven.
Het voeren van de groep zwarte ibissen moet steeds op een wat hoger punt gebeuren, want deze vogels zoeken het steeds hogerop, zoals het hoort.

Uiteraard is er in het SnavelRijk ook een uitbreiding van onze Klim Alles-route gecreëerd. Kinderen lopen tijdens deze avontuurlijke route het risico op natte voeten wanneer er via een vlot en springstenen een weg over het water moet worden gevonden.
Het luidt tenslotte niet voor niets: SnavelRijk – Vogels, Veren en Natte Kleren.