Sumatra unnamedVoor de organisatie PUM, Netherlands senior expert, ben ik enkele weken op reis geweest. Zij zoeken vaak gepensioneerde mensen die gratis hulp kunnen bieden in het buitenland door al hun specifieke kennis en kunde.
In mijn geval is mijn hulp gevraagd voor een dierentuin op Sumatra bij de stad Lampung. Na en lange reis van achttien uur word ik afgehaald door de plaatselijke vertegenwoordiger en een man van het park. Ik krijg een huisje toegewezen en mijn taak kan beginnen.

Eerst word ik rondgeleid langs een paar ouderwetse, roestige kooitjes waar wat pauwen, roofvogels, schildpadden, leguanen en kroonduiven zitten. Eerlijk gezegd slaat de schrik mij om het hart, wat een zooitje. Daarna word ik meegenomen naar het nieuwe gedeelte. Hier zie ik een prachtige vijver met pelikanen en waterschildpadden, mooi en creatief aangelegde paden en weelderige tropische planten. Dit belooft gelukkig veel goeds voor de toekomst.

Verder wandelend lopen wij langs mooie verblijven met honingberen, hertensoorten en krokodillen. Dan volgt er een groots opgezette volière met onder andere neushoornvogels, paradijsvogels en kaketoes. Aan het einde is een soort amfitheater waar shows met dieren worden gegeven; een papegaai op fietsje, een zwaaiend beertje, ottertjes die een klein karretje duwen… Absoluut niet mijn liefhebberij, maar er zitten nogal wat verschillen in de beleving en omgang met dieren, dat heeft tijd nodig.

Waar het probleem werkelijk in zit, is dat er geen enkel idee was hoe een dierentuin eigenlijk werkt en vooral samenwerkt. Er is geen registratiesysteem voor de dieren, geen collectieplan, geen veterinairplan, er mist een instructie voor verzorgers, kennis van dieren en ga zo maar door. Zo worden zeldzame en exclusieve soorten nog op de markt gekocht zonder te weten wat het geslacht is. Het publiek mag ook gewoon de dieren voeren. Alles, maar dan ook alles wat in Europa de normaalste zaak is, wordt hier met beide voeten getreden. Je kunt dus zeggen dat wat extra educatie geen luxe is. In mijn volgende column vertel ik meer over mijn bezoek aan dit park.